Ο υπουργός Εσωτερικών της νέας κυβέρνησης της Λιβύης προειδοποίησε τις παραστρατιωτικές ομάδες οι οποίες δεν έχουν υπαχθεί στον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας να παραδώσουν τα όπλα, απειλώντας τις ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις νέες δυνάμεις ασφαλείας.

Οι ένοπλες αυτές ομάδες υπήρξαν η αιχμή του δόρατος της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά μήνες αργότερα, ορισμένες συνεχίζουν να κρατούν κατειλημμένα δημόσια κτίρια και να κάνουν ελέγχους σε περιοχές υπακούοντας στους διοικητές τους και όχι στη νέα κυβέρνηση.

Διεθνείς οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν τις παραστρατιωτικές ομάδες μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη σταθερότητα της χώρας, καθώς η κυβέρνηση του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου προσπαθεί να οικοδομήσει νέους θεσμούς.

Η κυβέρνηση του Συμβουλίου έχει καλέσει επανειλημμένα τις παραστρατιωτικές ομάδες να διαλυθούν–αλλά την αγνόησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σταδιακά ωστόσο δημιουργεί μια νέα αστυνομία και έναν εθνικό στρατό και ίσως στρέψει αυτές τις δυνάμεις εναντίον τους.

«Έχω ένα μήνυμα προς τις οργανώσεις εκείνες οι οποίες δεν υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών», είπε ο ‘Αμπντελ ‘Ααλ μιλώντας σε μια τελετή αποφοίτησης νέων αστυνομικών στη Μισράτα, περίπου 200 χλμ.ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.

«Τους λέω ειλικρινά: δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία να συνεχίζετε να επιτελείτε καθήκοντα [των υπηρεσιών] ασφαλείας στη Λιβύη.Πρέπει να υπακούσετε στο νόμο ή αυτά τα λιοντάρια θα σας αντιμετωπίσουν», είπε αναφερόμενος στους αστυνομικούς.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν πλέον παραστρατιωτικές ομάδες μετά από σήμερα.Πρέπει όλες να σταματήσουν» να υπάρχουν, πρόσθεσε ο ‘Ααλ.

«Προς όλους όσοι δεν εμπιστεύονται το υπουργείο Εσωτερικών ή την κυβέρνηση λέμε ότι η απάντησή μας δεν θα δοθεί μέσω ανακοινώσεων και συνεντεύξεων Τύπου, η απάντησή μας θα είναι έμπρακτη και θα αρχίσουμε σήμερα», είπε ακόμα ο Λίβυος υπουργός Εσωτερικών.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης