Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε το τελεσίγραφο του Ισραηλινού στρατού για την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα. Συγκεκριμένα, οι ισραηλινοί στρατιώτες έδωσαν σήμερα κατά την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα της εφόδου τους στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα εντολή από μεγάφωνα για την εκκένωσή του “σε μια ώρα”, ανέφερε σήμερα δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί.

Ωστόσο, οι ισραηλινές Αρχές δηλώνουν πως το νοσοκομείο είναι αδύνατο να εκκενωθεί εντός μιας ώρας καθώς πολλοί από τους ασθενείς δεν μπορούν να μετακινηθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση.

Το νοσοκομείο, γεμάτο ασθενείς και εκτοπισμένους, που πασχίζει να συνεχίσει τη λειτουργία του, έχει γίνει επίκεντρο παγκόσμιας ανησυχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου, ο ισραηλινός στρατός έδωσε κάποιες προμήθειες αφότου εισέβαλε στο νοσοκομείο αλλά αυτές είναι ανεπαρκείς.

«Αυτό που συνέβη είναι πως ο κόσμος, εμάς μας τελειώνουν τα τρόφιμα, μας τελείωσε το πόσιμο νερό», είπε ο Μοχαλαλάτι. «Και στη συνέχεια, έκαναν διευθετήσεις για λίγα, μόνο λίγα τρόφιμα και νερό, που είναι πολύ, πολύ ελάχιστα, που δεν καλύπτουν, ίσως το 40% του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ γύρω».

Ο δρ Μοχάμεντ Ταμπάσα, επικεφαλής του παιδιατρικού τμήματος του Αλ-Σίφα, δήλωσε τη Δευτέρα πως τρία νεογνά πέθαναν καθώς τα προβλήματα συσσωρεύονταν στο νοσοκομείο, και πως η ζωή των 36 υπόλοιπων νεογνών διέτρεχε κίνδυνο.

«Μέχρι χθες ήταν 36, ευτυχώς κανένα δεν έχει χάσει τη ζωή του», είπε σήμερα.

Δείτε Live εικόνα από το μέτωπο

Διαψεύδει την εντολή εκκένωσης το Ισραήλ

«Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ-Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο στρατός μας την εκκένωση των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο και μάλιστα προτείναμε ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για συντονισμό εκκένωσης για ιατρικούς λόγους, θα την επιτρέψουμε και θα μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Ισραήλ.

«Ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκκενώσουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», καταλήγει η ανακοίνωση του Ισραήλ.

Δραματικές ώρες για τους ασθενείς στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα, το μεγαλύτερο του παλαιστινιακού θύλακα στο οποίο έγινε έφοδος την Τετάρτη από τον ισραηλινό στρατό, η κατάσταση είναι “καταστροφική” για τους ασθενείς, τους εκτοπισμένους και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται εκεί χωρίς ρεύμα “ούτε νερό, ούτε τρόφιμα”, δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του, ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια.

Το προσωπικό του Αλ-Σίφα ανακοίνωσε ότι ένα πρόωρο βρέφος πέθανε στο νοσοκομείο χθες. Πρόκειται για το πρώτο που πεθαίνει στο διάστημα των δύο ημερών που μεσολάβησαν από την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομειακό συγκρότημα. Τρία πρόωρα βρέφη είχαν πεθάνει τις προηγούμενες μέρες όταν είχε περικυκλωθεί το νοσοκομείο.

Ο ισραηλινός στρατός, τα άρματα μάχης του οποίου εξακολουθούν να περικυκλώνουν το νοσοκομείο, δήλωσε στο AFP ότι συνεχίζει τις έρευνες στο τεράστιο συγκρότημα που στεγάζει, σύμφωνα με τον ίδιο, κρησφύγετο της Χαμάς το οποίο βρίσκεται κυρίως σε δίκτυο σηράγγων, κάτι το οποίο διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μετά την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν στις 7 Οκτωβρίου μαχητές της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, και απάγοντας μαζί με άλλες ένοπλες οργανώσεις περίπου 240 ομήρους στον θύλακα, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, οι βομβαρδισμοί που γίνονται σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας είναι συνεχείς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 12.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων 5.000 παιδιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης