Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Οι αναλυτές προειδοποιούν για πιο έντονους διαστημικούς αγώνες καθώς οι αντίπαλες δυνάμεις που μάχονται επιδιώκουν τόσο την ανωτερότητα όσο και την αποτροπή.
Δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, κινεζικοί δορυφόροι έχουν εντοπιστεί να κινούνται σε μυστηριώδη ζιγκ-ζαγκ πορείες. Οι παρατηρητές του διαστήματος – συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Πεντάγωνο – δεν είναι σίγουροι για το τι προορίζονται να πετύχουν οι ασυνήθιστοι ελιγμοί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται όλο και πιο περίπλοκοι και με υψηλότερες ταχύτητες. Πλησιάζουν επίσης «άβολα κοντά» στα διαστημόπλοια των ΗΠΑ.
Ως ανερχόμενη διαστημική δύναμη, η Κίνα έχει σημειώσει μεγάλες προόδους τα τελευταία χρόνια με την επιθεώρηση τροχιάς, την επισκευή και τον ανεφοδιασμό με καύσιμα – όλα κρίσιμα για τη διατήρηση της πλοήγησης, της πρόβλεψης καιρού και των ευρυζωνικών υπηρεσιών Διαδικτύου.
Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι ίδιες διαστημικές τεχνικές – που χρησιμοποιούνται σε αυτό που το Πεκίνο θεωρεί «πεδίο πολέμου» – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη λήψη λεπτομερών εικόνων, την προσεκτική επιθεώρηση εχθρικών δορυφόρων, την αναχαίτιση σημάτων ραδιοσυχνοτήτων ή ακόμα και για την πρόκληση ζημιάς σε αντίπαλα διαστημόπλοια.
Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα ανέπτυξε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα διαστημικής άμυνας στον κόσμο. Προηγείται στις τεχνολογίες άμεσης ανάβασης και συν-τροχιακής αντιδορυφορικής σε χαμηλή τροχιά της Γης (ASAT), μπροστά από την Νο 1 διαστημική δύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δεδομένα ελεύθερης πρόσβασης που αναλύθηκαν από τον αμερικανικό ερευνητικό οργανισμό Secure World Foundation (SWF) και δημοσιεύθηκαν τον Απρίλιο – τόσο πολύ που η δύναμη της Κίνας σε αυτόν τον τομέα έχει ωθήσει τους ηγέτες των αμερικανικών εναέριων και διαστημικών δυνάμεων να κάνουν σπάνιες δημόσιες εκκλήσεις για «διαστημικά όπλα».
Με χαμηλή εμπιστοσύνη μεταξύ αυτών των δύο χωρών, οι αναλυτές προειδοποιούν για μια πιο έντονη διαστημική κούρσα μεταξύ τους καθώς και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να εξασφαλίσουν διαστημική υπεροχή και αποτροπή. Οι ΗΠΑ διατήρησαν ιστορικά μια πιο περιοριστική αντιδιαστημική πολιτική, προσφέροντας ελάχιστες δημόσιες πληροφορίες σχετικά με τις ικανότητές τους και τις λειτουργίες τους στη σφαίρα. Ωστόσο, οι ηγέτες της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ και της Διαστημικής Διοίκησης – που έχουν επιφορτιστεί με τον σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις, αντίστοιχα – έχουν σηματοδοτήσει μια στροφή προς μεγαλύτερη διεκδίκηση και διαφάνεια στο διάστημα.
Σε μια ακρόαση στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο B. Chance Saltzman, επικεφαλής των διαστημικών επιχειρήσεων της Αμερικανικής Διαστημικής Δύναμης, περιέγραψε τις ποικίλες αντιδιαστημικές δυνατότητες της Κίνας – που κυμαίνονται από επίγεια έως διαστημική και από κινητική έως λέιζερ έως τον κυβερνοχώρο.
Είπε ότι σε απάντηση, η Διαστημική Δύναμη των ΗΠΑ «επιδίωκε ενεργά τις ικανότητες» να υπερασπιστεί το διάστημα ως αναπόσπαστο μέρος της προβολής δύναμης.
Αυτό το συναίσθημα απηχήθηκε από τον επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος των ΗΠΑ, Stephen Whiting, ο οποίος σε μια σπάνια έκκληση για «διαστημικά όπλα», είπε σε μια διάσκεψη αμυντικών προγραμμάτων τον περασμένο μήνα ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται περισσότερους αναχαιτιστές στο διάστημα σε μελλοντικές μάχες, μια ιδέα που ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο πυραυλικής άμυνας Golden Dome της κυβέρνησης Trump.
Ο Malcolm Davis, ανώτερος αμυντικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, είπε ότι η πρόοδος της Κίνας στον τομέα ωθούσε τις ΗΠΑ σε αλλαγή.
«Οι ταχέως αναπτυσσόμενες διαστημικές δυνατότητες της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των αντιδιαστημικών και αντιδορυφορικών τεχνολογιών, (αντιπροσωπεύουν) τον βασικό μοχλό για την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη μακροχρόνια στάση των προηγούμενων κυβερνήσεων για την αποφυγή της στρατικοποίησης του διαστήματος», είπε ο Davis.
«Είναι σαφές ότι η Κίνα, αλλά και η Ρωσία, κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ενός πλήρους φάσματος αντιδιαστημικών δυνατοτήτων εδώ και μερικά χρόνια». Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (PLA) είπε τα ίδια. Η επίσημη εφημερίδα του PLA Daily έγραψε ότι θεωρούσε το διάστημα ως «μια περιοχή κλειδί για μελλοντικούς πολέμους». Σε ένα άρθρο πέρυσι σχετικά με τη διαστημική ανάπτυξη της Δύσης για στρατιωτική χρήση, ανέφερε ότι ο κινεζικός στρατός «δεν αποκλείει την πιθανότητα σύγκρουσης στο διάστημα στο μέλλον».
Ο στρατιωτικός παρατηρητής Antony Wong Dong που εδρεύει στο Μακάο, δήλωσε ότι ήταν «λογικό» για τις ΗΠΑ να ανησυχούν για το ευρύ φάσμα των διαστημικών τεχνολογιών διπλής χρήσης που κατέχει η Κίνα. Σε σύγκριση με την Αμερική, η Κίνα έχει επενδύσει περισσότερα σε διαστημική έρευνα και ανάπτυξη, ενώ επωφελήθηκε από τη στρατηγική της «πολιτικής-στρατιωτικής σύζευξης» υψηλής τεχνολογίας, είπε ο Wong. Ωστόσο, ενώ αυτή η προσέγγιση ενίσχυσε την αποτελεσματικότητα, μείωσε επίσης τη διαφάνεια στις αμυντικές εξελίξεις, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Wong, η Κίνα έχει πλεονέκτημα στα υπερηχητικά όπλα – τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να κινηθούν στα όρια της ατμόσφαιρας και να εκτοξεύσουν πυραύλους εναντίον δορυφόρων. «Το Πεκίνο μπορεί επίσης να έχει πλεονέκτημα σε προσεγγίσεις δορυφόρων και ελιγμούς», πρόσθεσε.
Οι σύμβουλοι πολιτικής των ΗΠΑ που παρακολουθούν την ταχεία επέκταση των αντιδιαστημικών δεξιοτήτων του PLA προέτρεψαν την Ουάσιγκτον να αναπτύξει μια συγκρίσιμη σειρά διαστημικών εργαλείων για να αποτρέψει τη χρήση «διαστημικών δυνατοτήτων από τις οποίες η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για κοινές μάχες».
«Η επιχειρησιακή ιδέα του PLA για τον πόλεμο πολλών τομέων δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση βασικών τρωτών σημείων σε ένα σύστημα δικτύων πληροφοριών του αντιπάλου», είπε ο Brien Alkire, ανώτερος επιχειρησιακός ερευνητής στο κέντρο σκέψης παγκόσμιας πολιτικής Rand με έδρα τις ΗΠΑ, σε κατάθεση στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι, δεδομένου του υψηλού βαθμού εξάρτησης και των δύο πλευρών στο διάστημα για «κοινές μάχες» – δηλαδή, με τη συμμετοχή όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων – και της παρουσίας αποτελεσματικής αποτροπής από τις ΗΠΑ, η Κίνα μπορεί να έχει ελάχιστα κίνητρα να κλιμακώσει τον πόλεμο στο διάστημα σε πραγματικές συγκρούσεις.
Η Victoria Samson, επικεφαλής του SWF για την ασφάλεια και τη σταθερότητα του διαστήματος, είπε ότι η συχνότητα ή η ένταση της ανάπτυξης της κινεζικής αντιδιαστημικής ικανότητας δεν ήταν «πολύ διαφορετική από αυτή των ΗΠΑ».
«Νομίζω ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την Κίνα και σε μικρότερο βαθμό τη Ρωσία, και έτσι χρησιμοποιούν τις δραστηριότητές τους στον τομέα ως δικαιολογία για μια πιο επιθετική στάση των ΗΠΑ στο διάστημα», είπε.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Davis «τα επόμενα χρόνια, θα δούμε να αναδύονται όλο και πιο εξελιγμένες αντιδορυφορικές ικανότητες» μεταξύ των παικτών του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένων όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας σε τροχιά που θα μπορούσαν να απενεργοποιήσουν εχθρικούς δορυφόρους χωρίς να δημιουργούν συντρίμμια στο διάστημα.
Προειδοποίησε επίσης για «ένα αυξανόμενο κίνδυνο κυβερνοεπίθεσης σε δορυφόρους, θολώνοντας τα όρια μεταξύ του διαστημικού τομέα και του τομέα του κυβερνοχώρου και για έναν αυξανόμενο ρόλο και κίνδυνο από συστήματα διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε επιχειρήσεις “γκρίζας ζώνης” στο διαστημικό χώρο».
Σύμφωνα με την έκθεση του SWF, οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν αναγνωρισμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη συντροχιακών δυνατοτήτων ASAT – ή συσκευές που αναπτύσσονται σε τροχιά και στη συνέχεια κάνουν ελιγμούς για να παρεμβαίνουν στους δορυφόρους των αντιπάλων. Ωστόσο, έχουν την τεχνολογική ικανότητα να το αναπτύξουν γρήγορα εάν χρειαστεί.
Η Κίνα πραγματοποίησε δοκιμή πυραύλων ASAT το 2007, όταν κατέστρεψε έναν μετεωρολογικό δορυφόρο σε ύψος 863 χιλιομέτρων με ένα όχημα κινητικής εξόντωσης (KKV) από το έδαφος. Το KKV βασίζεται στην τεχνολογία hit-to-kill, δηλαδή είναι σε θέση να καταστρέψει τον στόχο του μέσω της κινητικής ενέργειας που παράγεται από μια σύγκρουση υψηλής ταχύτητας, χωρίς εκρηκτικά ή άλλα ωφέλιμα φορτία.
Έκτοτε, η Κίνα έχει αναπτύξει ώριμες ικανότητες ASAT απευθείας ανόδου σε χαμηλή τροχιά της γης, αν και τέτοιες ικανότητες έναντι στόχων στο βαθύ διάστημα είναι πιθανό να βρίσκονται ακόμη σε πειραματική ή φάση ανάπτυξης.
Η Κίνα έχει πραγματοποιήσει δεκάδες «επιχειρήσεις εγγύτητας και ραντεβού» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επιδεικνύοντας όλο και πιο περίπλοκους ελιγμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε αποστολές ASAT, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, δεν υπήρχαν δημόσια στοιχεία για οποιαδήποτε «πραγματική καταστροφική αναχαίτιση» στόχου. Τέτοιες επιχειρήσεις τόσο σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη όσο και σε γεωστατικές τροχιές έχουν εγείρει σημαντικές ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα, με τους ηγέτες της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ να τις παρομοιάζουν με «σκυλομαχίες στο διάστημα» λόγω των ελιγμών κοντινής απόστασης και της πιθανότητας για εχθρικές προθέσεις.
Ένα παράδειγμα αφορούσε περιοδικά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τρεις πειραματικούς δορυφόρους Shiyan-24C και δύο Shijian-6 πέρυσι, κατά τη διάρκεια των οποίων απείχαν λιγότερο από 1 χιλιόμετρο ο ένας από τον άλλο.
Τα αντικείμενα παρατηρήθηκε ότι «κάνουν ελιγμούς μέσα και έξω και το ένα γύρω από το άλλο σε συγχρονισμό και έλεγχο», δήλωσαν ανώτεροι διαστημικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Η ολοένα και πιο πολυσύχναστη χαμηλή τροχιά της Γης εκτείνεται περίπου από 500 έως 1.200 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ η γεωστατική τροχιά – που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για ραδιοτηλεοπτικούς και μετεωρολογικούς δορυφόρους – βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 36.000 χλμ. Η Kelly Grieco, ανώτερη συνεργάτης στο Stimson Centre, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, είπε ότι οι δορυφόροι που πλησιάζουν και κάνουν ελιγμούς ο ένας κοντά στον άλλο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές, «από τη συλλογή πληροφοριών έως την πιθανή διακοπή ή την καταστροφή δορυφόρων ενός αντιπάλου».
«Υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι τυχαίας ή ακούσιας κλιμάκωσης στο διάστημα. Τέτοιες επιχειρήσεις ραντεβού και εγγύτητας, για παράδειγμα, αυξάνουν τους κινδύνους τυχαίων συγκρούσεων», είπε.
Η Κίνα διαθέτει επίσης μια σειρά από μη κινητικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων των «σημαντικών δυνατοτήτων ηλεκτρονικού αντιδιαστημικού πολέμου» – οι οποίες είναι επιχειρησιακές αλλά δεν χρησιμοποιούνται σε σύγκρουση, σύμφωνα με την έκθεση του SWF. Πιστεύεται επίσης ότι αναπτύσσει όπλα άμεσης ενέργειας χρησιμοποιώντας λέιζερ ή ισχύ μικροκυμάτων.
Η πρόσφατα διορισμένη Κυβερνοδιαστημική και Αεροδιαστημική Δύναμη του PLA αναφέρεται απευθείας στην Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο διοίκησης της Κίνας, μετά από μια σημαντική οργανωτική ανανέωση πέρυσι. Η αναδιάρθρωση έχει ερμηνευτεί από ορισμένους ως αυξημένη ιεράρχηση των ικανοτήτων σε αυτούς τους τομείς.
Η παρεμβολή στις επικοινωνίες, μέσω ραδιοσυχνοτήτων ειδικότερα, ήταν μια «εξαιρετικά ελκυστική επιλογή για την Κίνα» σε πιθανά σενάρια σύγκρουσης στην Ασία-Ειρηνικό με τις ΗΠΑ, αναφέρει η έκθεση του SWF. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας τέτοιος πόλεμος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις δορυφορικές επικοινωνίες, τις πληροφορίες που βασίζονται στο διάστημα, την επιτήρηση και αναγνώριση και την πλοήγηση.
Το PLA έχει επίσης παρακολουθήσει στενά τις διαστημικές προόδους των ΗΠΑ όλα αυτά τα χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος γεωσύγχρονης διαστημικής επιτήρησης, αναγνωρίζοντας τη φύση διπλής χρήσης των προηγμένων διαστημικών σκαφών και τη στρατηγική σημασία των εκτεταμένων δορυφορικών αστερισμών.
Μια ανάλυση του PLA που δημοσιεύθηκε το 2019, ένα έτος πριν από την εκτόξευση του δικού της επαναχρησιμοποιήσιμου διαστημικού σκάφους, είπε ότι το προηγμένο διαστημόπλοιο επανεισόδου X-37B της Αμερικής είχε τη δυνατότητα να «μεταμορφωθεί σε ένα επιθετικό μη επανδρωμένο ευφυές μαχητικό στο διάστημα» ανά πάσα στιγμή. Το X-37B ήταν ικανό για μακροπρόθεσμη αναγνώριση και έλεγχο διοίκησης και μπορούσε επίσης να εκτελέσει αποστολές σύγκρουσης και χτυπήματος, καθώς και «ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα σε διαφορετικές τροχιές, να χρησιμοποιήσει τα ρομποτικά του χέρια για να καταστρέψει δορυφόρους άλλων χωρών και να εξοπλιστεί με όπλα λέιζερ», ανέφερε η ανάλυση.
Το PLA αποκάλυψε το επαναχρησιμοποιήσιμο διαστημικό σκάφος του – Shenlong – το 2020. Το επόμενο έτος, η Κίνα εκτόξευσε τον διαστημικό σταθμό Tiangong, σχεδιασμένο να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών και τεχνολογικών πειραμάτων σε τροχιά.
Η εμφάνιση του Starlink του Elon Musk, του δορυφορικού αστερισμού σε χαμηλή τροχιά της Γης που έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πεδίο μάχης στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, ώθησε την Κίνα να ξεκινήσει το δικό της δορυφορικό διαδικτυακό Project SatNet, ξεκινώντας το 2024.
Μια μελέτη της ελεύθερα προσβάσιμης βιβλιογραφίας σε όλη την κινεζική αμυντική βιομηχανία που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο εκτίμησε ότι οι στρατιωτικοί ηγέτες ήταν πιθανό να θεωρήσουν την «ισότητα» ως πιο εφικτό αντίμετρο στο Starlink από άλλες ασύμμετρες δυνατότητες – μια ανάγνωση που ευθυγραμμίζεται με τον αυξανόμενο ρυθμό εκτοξεύσεων δορυφόρων SatNet. Η έρευνα, που διεξήχθη από το Rand, είπε ότι οι ερευνητές του PLA είδαν το Starlink ως εξαιρετικά συντονισμένο με τους υπεύθυνους χάραξης αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ για στρατιωτική κυριαρχία στο διάστημα. Ο PLA πιστεύει ότι ο ανθεκτικός και πολλαπλασιαζόμενος αστερισμός «υποβαθμίζει κρίσιμα την ικανότητα του PLA να διεξάγει αντιδιαστημικές επιχειρήσεις», ανέφερε η μελέτη.
Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η ευρέως διαδεδομένη φύση διπλής χρήσης των διαστημικών τεχνολογιών περιπλέκει την αξιολόγηση και τη ρύθμιση. Αυτή η πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη με τις δύο κορυφαίες διαστημικές δυνάμεις εγκλωβισμένες σε έναν αγώνα που εκτείνεται σε αντιδιαστημικές δυνατότητες, τεχνολογική καινοτομία, γεωπολιτική επιρροή και εμπορικές σχέσεις.
«Σχεδόν όλες οι διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να εξυπηρετήσουν έναν διπλό πολιτικό-στρατιωτικό σκοπό, επομένως η πρόθεση είναι ένα βασικό ερώτημα», δήλωσε ο Clayton Swope, αναπληρωτής διευθυντής του Aerospace Security Project στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. Ενώ η αποφυγή παρεξηγήσεων ακούσιας κλιμάκωσης στο διάστημα είναι προς το συμφέρον όλων, «είναι πολύ νωρίς για να μάθουμε αν υπάρχει όρεξη για μια συμφωνία για τα διαστημικά πρότυπα τα επόμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο Swope.
Οι αντίπαλες δυνάμεις έχουν κάνει τις δικές τους προτάσεις στα Ηνωμένα Έθνη.
Το 2022, οι ΗΠΑ υπέβαλαν πρόταση να απαγορευτούν οι δοκιμές καταστροφικών πυραύλων ASAT απευθείας ανόδου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε αργότερα ένα ψήφισμα για να υποστηρίξει το προτεινόμενο μορατόριουμ, αλλά η Κίνα και εννέα άλλες χώρες το καταψήφισαν.
Τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ διαθέτουν αναχαιτιστές πυραύλων άμεσης ανόδου που στοχεύουν στη μέση φάση της πορείας – την περίοδο πτήσης που τα όπλα βρίσκονται εκτός της ατμόσφαιρας και στην υψηλότερη τροχιά τους. Ωστόσο, αντί να υποστηρίζουν κανόνες υπεύθυνης συμπεριφοράς όπως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, «η Κίνα και η Ρωσία έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια του διαστήματος είναι τα όπλα που τοποθετούνται στο διάστημα και ότι ο καλύτερος τρόπος για να μετριαστεί αυτή η απειλή είναι μέσω μιας νομικά δεσμευτικής πρωτοβουλίας», είπε η Samson στο WSF. «Ενώ η Ρωσία δεσμεύτηκε να μην τοποθετήσει πρώτη φορά όπλα στο διάστημα, η Κίνα δεν το είχε κάνει», σημείωσε.
Οι δύο χώρες πρότειναν τη Συνθήκη για την Πρόληψη της Τοποθέτησης Όπλων στο Διάστημα και της Απειλής ή Χρήσης Βίας κατά Αντικειμένων του Διαστήματος ή PPWT, ήδη από το 2008. Ήταν μια επέκταση της Συνθήκης του 1967 για το διάστημα, η οποία απαγορεύει μόνο τα όπλα μαζικής καταστροφής. Ωστόσο, η PPWT έχει καθυστερήσει εν μέσω προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ασαφών ορισμών των βασικών όρων.
Οι βασικοί διαστημικοί παράγοντες θα μπορούσαν να «καταλήξουν σε συμφωνία για τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της συνολικής διαστημικής ασφάλειας επειδή το έχουν κάνει πριν», είπε η Samson – αναφερόμενη σε μια έκθεση σύστασης ομάδας κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, επιφορτισμένη με τη σύνταξη ενός διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου με στόχο την αποτροπή μιας κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι τα χαρακτηριστικά διπλής χρήσης των διαστημικών τεχνολογιών καθιστούν «απίστευτα δύσκολο να προσδιοριστεί εάν μια δραστηριότητα προορίζεται να είναι αντιδιαστημική ενέργεια ή όχι».
Ανέφερε το παράδειγμα του κινεζικού δορυφόρου Shijian-21 που έσυρε έναν ανενεργό δορυφόρο πλοήγησης ο οποίος δημιουργούσε διαστημικά συντρίμμια, από τη γεωστατική τροχιά και σε μια υψηλότερη τροχιά «νεκροταφείου» το 2022.
«Θα μπορούσε να το δει κανείς ως παράδειγμα ενεργητικής απομάκρυνσης συντριμμιών και ως εκ τούτου ως απόδειξη ότι η Κίνα είναι ένας υπεύθυνος διαστημικός παράγοντας στο να βγάλει έναν νεκρό δορυφόρο από μια πολύ σημαντική τροχιά», είπε.
«Ή ως επίδειξη τροχιακών αντιδιαστημικών ικανοτήτων», κατέληξε.