Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος
Η Σαγκάη είναι μια μεγαλούπολη με εμβαδόν 6.340 km² και η Περιφέρεια Αττικής έχει εμβαδόν 3.808,1 km². Η Σαγκάη έχει πάνω από 25 εκατ. μόνιμους κατοίκους και η Περιφέρεια Αττικής 3,7 εκατ. μόνιμους κατοίκους. Η Σαγκάη, σε ευθεία γραμμή, βρίσκεται σε απόσταση 8.552 χιλιομέτρων από την Αττική.
Στη Σαγκάη οι πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τέσσερις τοίχους για περισσότερες από 20 ημέρες, ενώ στην Ελλάδα βρισκόμαστε μία μόλις ανάσα πριν την αλλαγή σελίδας και την άρση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στους τηλεοπτικούς σταθμούς της Ελλάδας, όπως και διεθνώς, σπαταλούνται χιλιάδες λεπτά για να μεταφέρουν μια πλασματική εικόνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα είδη των μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως ραδιοφωνικοί σταθμοί, ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και εφημερίδες. Οι ειδικοί όλου του κόσμου ενώνονται και αναζητούν τα αίτια που οδήγησαν στο σφράγισμα του λουκέτου. Κανείς, όμως, μέχρι σήμερα δεν δίνει τον απαιτούμενο χρόνο στους ανθρώπους που ζουν από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση.
Πρόσφατα, τηλεοπτικός σταθμός χαρακτήριζε «εγκλωβισμένο ταξιδιώτη» έναν Έλληνα που έχει εγκατασταθεί για περισσότερα από 10 χρόνια στην Κίνα και έχει κάνει τη δική του οικογένεια. Άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί «ξεπετούν» Έλληνες πολίτες με τρεις-τέσσερις ερωτήσεις για τα μάτια του κόσμου, δίπλα σε αναμασημένες εικόνες χάους.
Η «Ζούγκλα», λοιπόν, βλέποντας ένα κενό ως προς την ενημέρωση σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στη Σαγκάη, ήρθε σε επικοινωνία με δύο Έλληνες που διαβιούν, εργάζονται και αναπνέουν στη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας.
Η πρώτη είναι η επιχειρηματίας Ελένη Οικονόμου, η οποία είναι εγκλωβισμένη με τον Έλληνα σύζυγό της και το 9 μηνών παιδί τους στο διαμέρισμα της 20ώροφης πολυκατοικίας όπου διαμένει, σε ένα συγκρότημα 69 πολυκατοικιών και περίπου 4.000 ενοίκων. Ο δεύτερος είναι ο ναυπηγός Χρήστος Παστός, ο οποίος, τρεις μέρες μετά την εγκατάστασή του σε 5άστερο ξενοδοχείο για επαγγελματικούς λόγους, παραμένει μέχρι σήμερα κλειδωμένος σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από την κινεζικής καταγωγής σύζυγό του και τον γιο τους Ιάσονα, που τη Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου είχε γενέθλια.
Τα δύο αυτά πρόσωπα έχουν παραχωρήσει κι άλλες συνεντεύξεις σε ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όμως ο χρόνος είναι πάντοτε περιορισμένος, και συνήθως το περιεχόμενο των ερωτήσεων, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είτε βασιζόταν στην πρώτη συνέντευξή τους, που άνοιξε τον δρόμο, είτε αναμοχλεύουν ορισμένα τσιτάτα που μπορεί να αλίευσε κάποιος, κάπου, κάποτε δημοσιογράφος, χωρίς φυσικά να γίνεται αναφορά στο μέσο ή στο όνομά του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συζήτηση μαζί τους σε φιλικό επίπεδο και όχι να τους «καταπιούμε» λίγο πριν το διαφημιστικό διάλειμμα. Να μας «ανοίξουν» την καρδιά τους και να μας μιλήσουν για τις δικές τους εικόνες. Να μάθουμε, επιτέλους, αυτά που έπρεπε να είναι το ζητούμενο, πέρα από τον πηχυαίο τίτλο του «πρωτοφανούς lockdown».
Στο βίντεο που συνοδεύει αυτό το κείμενο θα λυθούν απορίες, θα δημιουργηθούν ερωτήματα και ίσως θα πρέπει να αναζητηθούν και εξηγήσεις για τη στήριξη που τους παρέχει το ελληνικό κράτος και οι εκπρόσωποί του σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές. Γιατί οι Έλληνες πολίτες και οι πολίτες κάθε χώρας χρειάζονται στις δύσκολες στιγμές μια ανοιχτή αγκαλιά και ένα χέρι βοήθειας.
Δεν έχουν ανάγκη από Πόντιους Πιλάτους, οι οποίοι με την αποστολή ενός μηνύματος νίπτουν τας χείρας τους και συνεχίζουν τη ζωή τους, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους που βρίσκονται σε μια άλλη χώρα στο έλεος του Θεού. Δεν χρειάζονται μόνο έναν τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης, αλλά έμπρακτη στήριξη. Χρειάζονται τρόφιμα και συμβουλές. Έχουν ανάγκη από συμπαραστάτες.
Παρακολουθήστε το βίντεο: