Το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Φρανσίσκο απέφυγε να υιοθετήσει πρόταση που προέβλεπε τη χρήση από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης της πόλης ρομπότ ικανών να σκοτώνουν, αλλά δεν απέρριψε εντελώς την ιδέα, την οποία θα εξετάσει καλύτερα επιτροπή.

Αυτά τα «ρομπότ δολοφόνοι» — τα οποία θα χρησιμοποιούνταν σε κάποιες ακραίες καταστάσεις, όπως τρομοκρατικές ενέργειες ή περιστατικά μαζικών πυροβολισμών– έχουν προκαλέσει έντονη διαμάχη στο δημοτικό συμβούλιο της αμερικανικής πόλης, το οποίο είχε φανεί να διάκειται θετικά προς τη χρήση τους την προηγούμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις ηθικές μου αναστολές, υποστήριξα τη νομοθεσία, όμως μέσα σε αυτή την εβδομάδα έπαψα να νιώθω καλά με το θέμα. Δεν πιστεύω ότι οπλισμένα και τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ θα μας κάνουν πιο ασφαλείς», δήλωσε χθες, Τρίτη, ο Γκόρντον Μαρ, μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σαν Φρανσίσκο.

Τελικά το δημοτικό συμβούλιο έκανε ένα βήμα πίσω, εγκρίνοντας νομοθεσία που επιτρέπει στην αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο να αποκτήσει στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά όχι τα ρομπότ.

Την πρόταση αυτή θα εξετάσει επιτροπή και θα υποβληθεί σε νέα ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί αντίπαλοι της πρότασης επέκριναν το μέτρο, φοβούμενοι ότι θα αυξήσει την αστυνομική βία. Στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πολλοί διαδηλωτές εισήλθαν στην αίθουσα κρατώντας πανό.

Νωρίτερα χθες δεκάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το δημαρχείο του Σαν Φρανσίσκο, με πανό που έγραφαν «μην δώσετε sτην αστυνομία νέα όπλα» ή «τα ρομπότ δολοφόνοι δεν είναι η λύση».

«Η χρήση ρομπότ σε ενδεχομένως φονικές καταστάσεις είναι μια ύστατη λύση», είχε διαβεβαιώσει στις αρχές Δεκεμβρίου σε ανακοίνωσή του ο Ουίλιαμ Σκοτ, επικεφαλής της αστυνομίας του Σαν Φρανσίσκο.

«Ζούμε σε μια εποχή στην οποία η μαζική βία γίνεται ολοένα και πιο συχνή», είχε προσθέσει. «Έχουμε ανάγκη αυτή την επιλογή για να σώζουμε ζωές στις περιπτώσεις που τέτοιες τραγωδίες σημειωθούν στην πόλη μας», είχε σημειώσει.

Η αστυνομία του Σαν Φρανσίσκο έχει στη διάθεσή της ήδη πολλά ρομπότ, τα οποία μπορεί να ελέγχει από απόσταση και τα οποία χρησιμοποιούνται όταν οι αστυνομικοί πρέπει να διατηρήσουν απόσταση ώσπου να είναι ασφαλής η τοποθεσία, όπως σε περιπτώσεις ειδοποίησης για τοποθέτηση βόμβας.

Το νέο μέτρο θα επέτρεπε να χρησιμοποιούνται ρομπότ για να τοποθετούν «εκρηκτική ύλη» ικανή να «εξουδετερώσει ή να αποπροσανατολίσει κάποιον ένοπλο, βίαιο ή επικίνδυνο ύποπτο που απειλεί να αφαιρέσει ζωές», είχε ανακοινώσει η αστυνομία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης