Η συνεχώς κλιμακούμενη ρητορική της Τουρκίας σε συνδυασμό με κινήσεις της, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, δείχνουν ότι η Άγκυρα ακολουθεί ένα «συγκεκριμένο επαναλαμβανόμενο μοτίβο». Αυτά αναλύει διεξοδικά σε δημοσίευμά της η EURACTIV με τίτλο «Ο Ερντογάν ακολουθεί “μοτίβο” – Τα πράγματα άλλαξαν με την Ουκρανία» ενόψει της συνόδου κορυφής στην Πράγα, όπου θα συμμετάσχει και ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν

«Το 2019 οι Τούρκοι υπέγραψαν το  ουρκολιβυκό μνημόνιο έχοντας κάτι στο μυαλό τους, διότι έρχονται το 2022 να το ενισχύσουν στην ίδια λογική», είπε η πηγή. Σε επίπεδο ρητορικής, τόνισε διπλωματική πηγή στη EURACTIV, κλιμακώνουν συνεχώς και επαναλαμβανόμενα τις προκλήσεις έχοντας ως στόχο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Είναι η πρώτη φορά που οι Βρυξέλλες υπαινίσσονται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν έχει συγκεκριμένη ατζέντα και η οποία έχει ως στόχο την «αμφισβήτηση του σημερινού status quo – του υφιστάμενου χάρτη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα πώς αντιδρά η Ευρώπη στην προσέγγιση της Τουρκίας, η κοινοτική πηγή υπογράμμισε ότι η γραμμή δεν είναι των Βρυξελλών αλλά και των «27», οι οποίοι πλέον λαμβάνουν υπόψη τη νέα γεωπολιτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. 

«Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσχυε το ότι όσο πιο μακριά είσαι από μια κρίση τόσο δεν σε ενδιαφέρει. Μετά την εισβολή όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει καθώς η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ευρωπαϊκού εδάφους βλέπουμε πού μας έχει οδηγήσει», είπε. «Συνεπώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο να σιωπήσει η Ευρώπη στις τουρκικές προκλήσεις και στην αμφισβήτηση και άλλου ευρωπαϊκού εδάφους από τρίτη χώρα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι προμηθευτές όπλων στην Τουρκία, καθώς την περίοδο 2015-2019, το 43% των εισαγωγών όπλων στην Τουρκία προήλθε από την Ιταλία και την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βρυξέλλες φαίνονται επίσης έντονα ενοχλημένες και από την πρόθεση της Τουρκίας να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, έναν ευρασιατικό οργανισμό στον οποίο πρωταρχικό ρόλο παίζουν η Ρωσία και η Κίνα. «Είμαι πολύ εκνευρισμένος με αυτήν την εξέλιξη», είπε πρόσφατα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυπριακή διπλωματική πηγή, δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόσφατη άρση της πώλησης όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο μετά τη συμμετοχή της Τουρκίας στη σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

«Είναι ένα μέτρο πίεσης προς Τουρκία η άρση της πώλησης όπλων στην Κύπρο μετά τη Σύνοδο της Σαγκάης οι δυτικοί θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο», είπε η διπλωματική πηγή.

Πηγή: euractiv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης