Η ανθεκτικότητα της τρομοκρατικής οργάνωσης του Χαλιφάτου έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό και δικαίως.

Το Μάρτιο οι Ισλαμιστές τρομοκράτες των Βρυξελλών, χτύπησαν λίγες μόνο μέρες, μετά την σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του εγκεφάλου και εμπνευστή της ανεκδιήγητης σφαγής του Παρισιού τον Νοέμβριο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι με αποτέλεσμα η χώρα να βυθιστεί στο σοκ. Χτύπημα που διαδέχθηκε την αιματηρή επίθεση στο σατιρικό περιοδικό «Charlie Hebdo», καθώς και αυτήν σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H επίθεση στη Νίς και η δολοφονία του ιερέα που ακολούθησαν, από δύο εισβολείς του Χαλιφάτου, είναι η τελευταία θηριωδία, που ολοκληρώνει το «παζλ» του τρόμου. 

«Τι συμβαίνει στον κόσμο μας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πέρυσι, τέτοια εποχή, δεν κάναμε τους συνειρμούς που κάνουμε εφέτος. Τι συμβαίνει άραγε στον κόσμο μας; Πως άλλαξε μέσα σε ένα καλοκαίρι τόσο πολύ η ζωή μας» αναρωτιέται ένας Γάλλος πολίτης, σε ρεπορτάζ για την τρομοκρατία στη ζωή των Γάλλων, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα «le telegramme» και προσθέτει: «Σκέψεις και προβληματισμοί του τύπου: “είναι η ζωή μου λιγότερο ασφαλής; Τι θα ακολουθήσει ακόμη; Που θα είναι το επόμενο χτύπημα; Μήπως ο επόμενος μπορεί να είμαι κι εγώ;”» δεν μας απασχολούσαν.

Όλοι όμως τώρα, φοβούνται την επόμενη επίθεση, ζώντας σε ένα θολό τοπίο τρόμου, που έχει επεκταθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κλιμάκωση των επιθέσεων στην Ευρώπη, στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία δίνουν την εντύπωση ότι πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά μια επίθεση, γεγονός το οποίο παρουσιάζει το ISIS, να έχει τη δυνατότητα να επιτίθεται παντού και κάθε στιγμή. Μάλιστα σύμφωνα με τελευταία έρευνα, διαπιστώνεται ότι στην Ευρώπη, έχουμε ένα χτύπημα της ISIS, κάθε 84 ώρες!

Βέβαια, η πραγματικότητα είναι, ότι στη Γερμανία στάθηκαν και τυχεροί. Διότι μια μέρα πριν τη δολοφονία του ιερέα, με τη βομβιστική επίθεση σε μουσικό φεστιβάλ στο Ανσμπαχ της Γερμανίας, στις 25 του Ιούλη, θα μπορούσαμε να είχαμε θρηνήσει πολλά θύματα και όχι να έχουμε μόνο έναν νεκρό, τον βομβιστή. 

Ακολούθησε το μακελειό στο Μόναχο και λίγες μέρες αργότερα, η επίθεση στους αστυνομικούς στο Βέλγιο, για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη η «ISIS».

Το άθλιο σε εκτέλεση σχέδιο στην εκκλησία της Νορμανδίας, πάντως, δείχνει ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τη θηλιά που έχουν περάσει στο λαιμό της Ευρώπης οι Τζιχαντιστές, να σφίγγει και το… σχοινί να είναι έτοιμο να κοπεί.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας, δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν για την ασφάλεια πολλών ανθρώπων, σε πάρα πολλά μέρη, ανά πάσα στιγμή.

Και η απειλή… μεγαλώνει συνεχώς. Στους κόλπους του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, εντάσσονται καθημερινά χιλιάδες νέοι, επίδοξοι τρομοκράτες που έχουν εγκαταλείψει την Ευρώπη για να λάβουν στη Συρία την κατάλληλη εκπαίδευσηστα στρατόπεδα τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Νέα σύλληψη σήμερα στο Παρίσι

Η Γαλλία μάλιστα είναι η υπ’ αριθμόν 1 χώρα προέλευσης ξένων μαχητών για το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αφού περισσότεροι από 800 πολίτες της έχει αποδειχθεί ότι έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές. Σήμερα μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους τις γαλλικής δικαιοσύνης, συνελήφθη από την αντιτρομοκρατική στο προάστιο του «Melun» στο Παρίσι, μια δεκαεξάχρονη χωρίς ποινικό μητρώο (!) που φέρεται να σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση.

Κανείς λοιπόν πια, δεν αισθάνεται ασφαλής. Όπου κι αν βρίσκεται. Αυτή είναι η αλήθεια. Είτε πρόκειται για τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία… 

Το πρόβλημα όμως, φτάνει πολύ πέρα ​​από την ασφάλεια. Έχει διεισδύσει στην πολιτική και αυτό περιπλέκει και την κατάσταση.

Πάπας: Η απειλή της τρομοκρατίας δε θα σβήσει σύντομα

Ο Πάπας «Francis» δήλωσε προ ημερών από την Κρακοβία, πως «ο κόσμος μας έχει περάσει μέσα από την τρομοκρατία σε μια ιδιόμορφη κατάσταση πολέμου πολιτικού» και θα είναι έτσι όπως είπε, για κάμποσο χρονικό διάστημα.

Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ που είχε επαινεθεί για το άνοιγμα των θυρών της χώρας, στους μετανάστες, τώρα βρίσκει πλέον αρκετούς Γερμανούς πολίτες, απέναντί της.

Και τα χτυπήματα στη Βαυαρία μπορεί να μην ήταν τόσο συχνά και θανατηφόρα όσο στη Γαλλία, όμως είναι εξίσου πολιτικά… διαβρωτικά. 

Η συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει σίγουρα να αναγνωριστεί, ιδίως όσον αφορά τη συνεισφορά της στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτή την περίοδο όμως, Μέρκελ και Ολάντ επιβάλλεται να συνεργαστούν και να βρουν κοινό έδαφος και πέρα από την ασφάλεια.

Η αυξανόμενη απειλή του ISIS, ίσως να αποτελέσει και την ευκαιρία για την απαρχή μιας τέτοιου είδους συνεργασίας, έστω και μέσω της προσέγγισης του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, για να μην φθάσουμε κάποια στιγμή αντιμέτωποι, ακόμη και με τον κίνδυνο διαίρεσης της Ευρώπης.  

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης