Το νέο προσανατολισμένο στις μεταρρυθμίσεις κίνημα «Ευρώπη Τώρα!» κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά τις χθεσινές εκλογές, ενώ τα επίσημα αποτελέσματα δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από σχεδόν όλα τα εκλογικά τμήματα, το «Ευρώπη Τώρα!» κέρδισε 26% των ψήφων και ως εκ τούτου 24 από τις 81 έδρες, ανακοίνωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ποντγκόριτσα το ινστιτούτο εκλογικών ερευνών CDT. Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα είναι το πρώην προεδρικό κόμμα DPS, το οποίο έλαβε 23% των ψήφων και μπορεί να υπολογίζει σε 21 βουλευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την αποπομπή του προέδρου Μίλο Τζουκάνοβιτς τον Απρίλιο και την ταχεία άνοδο του «Ευρώπη Τώρα!», η εξουσία αλλάζει σ’ αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο επικεφαλής των υποψηφίων του «Ευρώπη Τώρα!» Μιλόικο Σπάιτς δήλωσε πως διεκδικεί την πρωθυπουργία. «Προφανώς θα σχηματίσουμε τη νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση», δήλωσε ο 35χρονος Σπάιτς σε συνέντευξη Τύπου στην Ποντγκόριτσα.

Για να κυβερνήσει, ο Σπάιτς θα χρειαστεί εταίρους. Δύο φιλοσερβικές εκλογικές συμμαχίες, καθώς και τα κόμματα των βόσνιων Μουσουλμάνων, των Αλβανών και των Κροατών θεωρούνται πιθανές επιλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σπάιτς έχει αποκλείσει ένα συνασπισμό με το DPS, το οποίο κυριαρχούσε επί 30 χρόνια στην πολιτική του Μαυροβουνίου υπό τον Τζουκάνοβιτς.

Το «Ευρώπη Τώρα!» ήταν το φαβορί στις εκλογές. Το νέο κόμμα θέλει να εκσυγχρονίσει τη χώρα και να την οδηγήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα ωστόσο επιδιώκει στενότερες σχέσεις με τη γειτονική Σερβία.

Ο συνιδρυτής του «Ευρώπη Τώρα!» Γιάκοβ Μιλάτοβιτς κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νωρίτερα φέτος, νικώντας τον Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με τους εκλογολόγους, η συμμετοχή ήταν 56%, σημαντικά μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης