Το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα την λειτουργία διαδρόμου για την εξαγωγή των σιτηρών, έπειτα από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε η Ατλαντική Συμμαχία.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνου Λουνγκέσκου δήλωσε ότι το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που συστάθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους, θα συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την απόφαση της Ρωσίας να αποσυρθεί από την συμφωνία για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη διεξαγωγή συνάντησης το Σάββατο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία και «την συνέχιση των προσπαθειών για την χρησιμοποίηση των τροφίμων ως όπλου, πράγμα που πλήττει εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο».

Η συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας θα διεξαχθεί σε επίπεδο πρεσβευτών, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο βραδινό του μήνυμα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Στην συνεργασία μας κινηθήκαμε σε ένα νέο, πιο προωθημένο επίπεδο, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, και αυτός ο μηχανισμός μπορεί να έχει αποτέλεσμα».

«Πρότεινα στον Γενς να συγκληθεί χωρίς καθυστέρηση το Συμβούλιο για διαβουλεύσεις σχετικά με την κρίση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης