Σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9% για το 2017 και 1,1% για το 2018 αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τις χειμερινές της προβλέψεις για την Ιταλία.

Παράλληλα, η Κομισιόν τονίζει ότι «καταγράφει θετικά την δέσμευση που η ιταλική κυβέρνηση ανέλαβε δημοσίως, να λάβει πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα αντιστοιχούν στο 0,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο».

Ο επίτροπος αρμόδιος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε παράλληλα ότι υπάρχει η πρόθεση να συνεχισθεί ο «διαρκής και εποικοδομητικός διάλογος» ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Σύμφωνα με την Κομισιόν, όμως, μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για την οικονομική προοπτική «η πολιτική αστάθεια και η βραδεία προσαρμογή του τραπεζικού τομέα της χώρας».

Αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί τώρα είναι με ποιο τρόπο η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι εννοεί να προχωρήσει στην λήψη των συγκεκριμένων μέτρων. Μια από τις πιθανότερες οδούς φέρεται να είναι η αύξηση των κρατικών φόρων επί των καπνών και της βενζίνης, αλλά μέρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση αντιδρά, με έντονο τρόπο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.