Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Ρωσίας για επιβολή κυρώσεων σε Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους σε σχέση με την υπόθεση της δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ένας Ρώσος πολίτης δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιεί ο στρατός σε ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία έχει όλα τα μέσα για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα», αλλά «αντ’ αυτού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων ξένων χωρών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, μια τέτοια κίνηση είναι προφανώς αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «η χρήση του νευροτοξικού παράγοντα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στη Ρωσία τον Αύγουστο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γερμανία, δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια Novitschok.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις και δήλωσε ότι αποτελούν αντίδραση στα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις σε άτομα από το περιβάλλον του Προέδρου Πούτιν, ιδίως υπό την πίεση των κυβερνήσεων του Βερολίνου και των Παρισίων. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση Ναβάλνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης