Δύο δημοσιογράφοι της (Cumhuriyet) Τζουμχουριέτ, που έχουν προφυλακισθεί επειδή αποκάλυψαν σε δημοσίευμά τους ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ανάμειξη σε λαθραία μεταφορά όπλων, απειλούνται με ισόβια από την έκθεση του εισαγγελέα.

Ο διευθυντής της εφημερίδας Can Dündar και ο υπεύθυνος του γραφείου της Άγκυρας Erdem Gül, παραμένουν προφυλακισμένοι από τις 26 Νοεμβρίου με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, αναφέρεται πως φορτηγά της τουρκικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας ΜΙΤ με όπλα που ερευνήθηκαν στα σύνορα με τη Συρία στις αρχές του 2014, είχαν προορισμό Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Την είδηση είχε αποκαλύψει ρεπορτάζ που είχε δημοσιευθεί στην Cumhuriyet στις 29 Μαΐου 2015, και οδήγησε στην σύλληψη των δύο δημοσιογράφων επειδή «αποκάλυψαν απόρρητα κρατικά μυστικά με
στόχο την ανατροπή την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Το κατηγορητήριο των 473 σελίδων υποστηρίζει ότι τα φορτηγά της ΜΙΤ που διακρίνονταν σε video, «μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Τουρκμάνους που ζουν σε συριακό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Τουρκία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και ορισμένα μέλη του κινήματος «Χιζμέτ» του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (πολέμιου του Ερντογάν) ότι απέκτησαν πρόσβαση στα φορτηγά και «παραποίησαν στοιχεία».

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης ζήτησε για τους δύο κατηγορουμένους ποινή ισόβιας κάθειρξης (χωρίς να προβλέπεται η υπό όρους αποφυλάκιση), καθώς και επιπλέον τριακονταετή ποινή κάθειρξης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν είναι οι ενάγοντες στη δίκη, ο χρόνος διεξαγωγής της οποίας δεν έχει ακόμη καθορισθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει πράξη «προδοσίας» τη δημοσιοποίηση του βίντεο και έχει δεσμεθτεί σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο Τζαν Ντουντάρ θα πληρώσει «πολύ ακριβά». Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει δώσει απάντηση για το εάν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του μετέφεραν όπλα σε ισλαμιστές της Συρίας. «Τι σημασία έχει εάν τα φορτηγά μετέφεραν όπλα ή όχι;» είχε αναρωτηθεί σε δημόσια ομιλία του πέρυσι τον Νοέμβριο.

Το παράδοξο είναι πως λίγο πριν την ανακοίνωση της εισαγγελικής πρότασης για ισόβια, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Numan Kurtulmuş, είχε εκφράσει την άποψη ότι επανειλημμένα μέλη της κυβέρνηση έχουν εναντιωθεί στην προφυλάκιση δημοσιογράφων που δεν έχουν ακόμη δικασθεί…

Αλλά ενώ οι δύο δημοσιογράφοι της «Τζουμχουριέτ» κινδυνεύουν με ισόβια, άλλο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης άφησε ελεύθερο τον άνθρωπο που κατηγορείται ότι επιτέθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στον δημοσιογράφο της «Χουριέτ» Αχμέτ Χακάν.

Από την επίθεση τεσσάρων ανδρών που τον ξυλοκόπησαν άγρια την ώρα που πήγαινε σπίτι του, ο Χακάν νοσηλεύθηκε με σπασμένα πλευρά και μύτη.

Όμως, για τον εισαγγελέα οι αποδείξεις και οι μαρτυρίες δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό απελευθέρωσε τον έναν, ενώ η δίκη των άλλων τριών θα γίνει τον Απρίλιο. Πριν από την επίθεση εναντίον του Χακάν είχαν προηγηθεί άλλες δύο επιθέσεις στα γραφεία της «Χουριέτ» στην Κωνσταντινούπολη από οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος.

Καταγγέλλεται η Τουρκία για τις παραβιάσεις των πολιτικών ελευθεριών

Η δημοσιογραφική ταυτότητα με φανερά τα ίχνη αίματος, του Mustafa Kılıç της εφημερίδας Millet, μετά από εισβολή της αστυνομίας σε αντιπολιτευόμενα την κυβέρνηση Μέσων, ανάμεσά τους και τα Kanaltürk and Bugün TV.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών παγκοσμίως Freedom House, καταγγέλλει την Τουρκία στην πρόσφατη έκθεσή της, ότι εξακολουθεί να υπολείπεται στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών με συνεχείς επιθέσεις εναντίον των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην έκθεση κατατάσσεται η Τουρκία μαζί με άλλες 72 χώρες που αρνούνται το δικαιωμάτων ελευθεροτυπάις και καταδικάζουν όσου δημοσιογράφους επικρίνουν με δημοσιεύματα πράξεις της κυβέρνησης.

HRW: Αβέβαιο το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία

Η ερευνήτρια Sinclair-Webb (γενική γραμματέας της HRW) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής για την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Kenneth Roth «Human Rights Watch», εξέφρασαν βαθιές ανησυχίες για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τις διώξε ις δημοσιογράφων. Καταγγέλλοντας την «πολιτική του τρόμου» οι δύο υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξήγησαν ότι «οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες και ειδικότερα ο πρόεδρος Ερντογάν, έχουν να επιδείξουν χωρίς προηγούμενο δημιουργία κλίματος φόβου εναντίον των επικριτών τους και να δαιμονοποιούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους».

Πληροφορίες από hurriyetdailynews.com todayszaman.com Doğan News Agency
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης