Τούρκοι υπήκοοι με διπλωματικά διαβατήρια έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελβετία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Tages-Anzeiger», η οποία χαρακτήρισε το θέμα ως πιθανή δοκιμασία της στάσης που κρατά η ουδέτερη Ελβετία στις σχέσεις της με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δεύτερος τη τάξει Τούρκος διπλωμάτης στη Βέρνη και η οικογένειά του είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν άσυλο, καθώς αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη διαταγή να επιστρέψει στη χώρα του, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας κυβερνητικής εκκαθάρισης ατόμων που θεωρούνται ύποπτα απιστίας προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η είδηση μεταδόθηκε ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σκοπεύει να εκφωνήσει λόγο σε συμπατριώτες του στη Ζυρίχη το Σαββατοκύριακο. Οι Αρχές της πόλης ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τη ματαίωση της συγκέντρωσης για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε τη Γερμανία νωρίτερα χθες για εχθρότητα απέναντι στη χώρα του και στο Ισλάμ, και το Βερολίνο κατέκρινε την αυξημένη τουρκική κατασκοπεία στο γερμανικό έδαφος, ενώ η οξεία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν έδειξε να μειώνεται.

Η Άγκυρα είναι οργισμένη με την ακύρωση αρκετών συγκεντρώσεων Τούρκων υπουργών στη Γερμανία, ενώ το Βερολίνο απαιτεί την άμεση απελευθέρωση ενός Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής που κρατείται με κατηγορίες τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τούρκοι υπουργοί σκοπεύουν να συσπειρώσουν τη μεγάλη μειονότητα Τούρκων στη Γερμανία για να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Ερντογάν να ενδυναμώσει τη θέση του μέσω ενός δημοψηφίσματος στις 16 Απριλίου.

Η Γερμανία έχει δηλώσει ότι μπορούν να το κάνουν υπό τον όρο ότι θα σεβαστούν τους τοπικούς νόμους, έχει ωστόσο ακυρώσει αρκετές συγκεντρώσεις, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης