Άλλα δύο πλοία, τα οποία μεταφέρουν αραβόσιτο και σόγια, απέπλευσαν τη Δευτέρα από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Μέχρι στιγμής συνολικά δέκα πλοία έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία από την περασμένη εβδομάδα, όταν απέπλευσε το πρώτο πλοίο έπειτα από μια συμφωνία με τη Ρωσία για την επανάληψη των εξαγωγών δημητριακών.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν τον περασμένο μήνα για τη σύναψη της συμφωνίας έπειτα από προειδοποιήσεις ότι η διακοπή των εξαγωγών δημητριακών εξαιτίας της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, ακόμη και σε εκδήλωση λιμού σε μέρη του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Sacura, το οποίο απέπλευσε από το Γιούζνι, μεταφέρει 11.000 τόνους σόγια στην Ιταλία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ το Arizona, το οποίο απέπλευσε από το Τσορνομόρσκ, μεταφέρει 48.458 τόνους αραβόσιτο στο Ισκεντερούν, στη νότια Τουρκία.

Τα τέσσερα πλοία που αναχώρησαν την Κυριακή από την Ουκρανία αναμένεται να αγκυροβολήσουν το βράδυ της Δευτέρας ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η οποία πρόσθεσε πως θα επιθεωρηθούν την Τρίτη.

Το Razoni, το οποίο ήταν το πρώτο φορτηγό πλοίο που απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι με φορτίο δημητριακών, επρόκειτο να φτάσει την Κυριακή στον Λίβανο, όμως αυτή τη στιγμή παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της νότιας ακτής της Τουρκίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο παρακολούθησης των πλοίων Refinitiv.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών είχε ανακοινώσει την Κυριακή πως το Fulmar S., το πρώτο υπό ξένη σημαία φορτηγό πλοίο που έφτασε στο λιμάνι Τσορνομόρσκ της Μαύρης Θάλασσας μετά τη ρωσική εισβολή, είναι έτοιμο για να φορτώσει.

Ένα δεύτερο πλοίο που ταξιδεύει προς την Ουκρανία, το Osprey S., επιθεωρήθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη και σήμερα πλησιάζει στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Refinitiv.

Ο ουκρανός υπουργός Υποδομών, Ολεξάντρ Κουμπράκοφ, δήλωσε πως η Ουκρανία θα αρχίσει επίσης σύντομα να εξάγει σιτηρά από το λιμάνι Πιβντένι στη Μαύρη Θάλασσα, κάτι που θα της επιτρέψει να εξάγει συνολικά τουλάχιστον 3 εκατ. τόνους προϊόντων τον μήνα.

Σε καιρό ειρήνης, η Ουκρανία εξήγε μέχρι 6 εκατ. τόνους σιτηρά τον μήνα από τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης