Τις πληροφορίες ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ερκάν Καντεμίρ.

«Αυτή η συνταγματική τροποποίηση μπορεί να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη της Εθνοσυνέλευσης πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ελπίζω να το περάσουμε στη Βουλή χωρίς να χρειαστεί δημοψήφισμα» δήλωσε ο Ερκάν καντεμίρ στο CNN Turk.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν διαθέτει στην Εθνοσυνέλευση 323 έδρες. Αν το δεξιά κόμματα «Δημοκρατίας και Προόδου» του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατζάν, «μέλλοντος» του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου και το ισλαμιστικό «Ευτυχίας» του Τεμέλ Καραμολάογλου υποστηρίξουν με τους 35 βουλευτές τους την πρόταση Ερντογάν, ο αριθμός αυτός φτάνει τους 358. Σε αυτή την περίπτωση η Λαϊκή Συμμαχία χρειάζεται άλλους δύο βουλευτές για να πάει η πρόταση σε δημοψήφισμα. Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα και το Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) της Μεράλ Ακσενέρ υποστηρίξουν την πρόταση, η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει απευθείας αποδεκτή από την Εθνοσυνέλευση με 405 βουλευτές -πλειοψηφία άνω των 2/3 σε σύνολο των 600 εδρών.

Μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση να συνεργαστεί, ώστε να θεσμοθετηθεί συνταγματικά η προστασία της ισλαμικής μαντήλας. «Ας φτιάξουμε ένα Σύνταγμα πριν από τις εκλογές και ας θεσπίσουμε το νόμο για το θέμα της μαντήλας. Αν είστε ειλικρινείς, ας εγγυηθούμε το θέμα της μαντήλας με το Σύνταγμα. Αν δεν είστε ειλικρινείς, θα το φωνάζω ενώπιον ολόκληρου του έθνους μας» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επανέλαβε επίσης την επιθετική ρητορική του προς την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, αφήνοντας υπόνοιες ότι σχετικές ρυθμίσεις μπορεί να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα υπό τον μανδύα της προστασίας της οικογένειας. Για ανάγκη θεσμικής προστασίας της τουρκικής οικογένειας από «ξενόφερτες τάσεις» έκανε λόγο, μιλώντας στο CNN Turk, και ο Ερκάν Καντεμίρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Ερντογάν αναφερόταν συχνά στα σχέδιά του για αλλαγή του Συντάγματος, το οποίο χαρακτηρίζει «προϊόν πραξικοπημάτων» και πως πρέπει πλεόν να υιοθετηθεί ένα «πολιτικό Σύνταγμα». Ωστόσο, η ίδια η κυβέρνηση Ερντογάν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα σε δύο μείζονες αλλαγές του Συντάγματος με αντίστοιχα δημοψηφίσματα, η πρώτη το 2010 και η δεύτερη το 2017, εγκαθιδρύοντας το ιδιότυπο τουρκικό προεδρικό σύστημα, καταργώντας τη θέση του πρωθυπουργού και το ισχύον μέχρι τότε σύστημα κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης