Η κυβέρνηση της Τουρκίας κάλεσε σήμερα τους πολίτες να πειθαρχήσουν αυστηρά στα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, τηλεκπαίδευση και περιορισμούς στα εστιατόρια, μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή και θα ισχύουν έως το τέλος του έτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες Τρίτη τους αυστηρότερους περιορισμούς, καθώς στη χώρα παρατηρείται άνοδος των ημερήσιων κρουσμάτων και των θανάτων στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τελευταία φορά στα τέλη Απριλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο ιός έχει περάσει σε μια φάση μαζικών μολύνσεων» προειδοποίησε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότσα μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Φαίνεται ότι θα πρέπει να επιβάλουμε αυστηρή πειθαρχία στις ζωές μας για κάποιο καιρό» πρόσθεσε.

Συνολικά 11.704 άνθρωποι στην Τουρκία έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αν και βουλευτές της αντιπολίτευσης και ιατρικές οργανώσεις επικρίνουν την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει το πραγματικό εύρος της επιδημίας.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών επισήμανε ότι τα εστιατόρια και τα καφέ, τα κομμωτήρια και τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν από τις 10:00 ως τις 20:00. Εξάλλου δεν θα επιτρέπεται η κατανάλωση στα εστιατόρια και τα καφέ, αλλά μόνο η διανομή πακέτων κατ’ οίκον ή η παραλαβή από το κατάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βάσει των νέων μέτρων, που τίθενται σε ισχύ στις 20:00 την Παρασκευή, οι κινηματογράφοι θα κλείσουν και τα σχολεία θα στραφούν στην τηλεκπαίδευση ως το τέλος του έτους. Παράλληλα θα επιβληθεί μερική απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα σε όλη τη χώρα, μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Από την πλευρά της η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του κόμματος Iyi (το Καλό Κόμμα) εκτίμησε ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή. «Η πανδημία είναι εκτός ελέγχου. Η εικόνα στην Κωνσταντινούπολη είναι αυτή της πλήρους καταστροφής» κατήγγειλε.

Η Ακσενέρ πρότεινε την επιβολή εθνικού lockdown για 14 ημέρες και επανέλαβε τη δήλωση του Εκρέμ Ιμάμογλου, του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό μόνο στην πόλη πλησιάζει αυτόν που έχει ανακοινωθεί επισήμως για όλη την Τουρκία.

Στην Κωνσταντινούπολη είχαν αναφερθεί ως τις 14 Νοεμβρίου 9.872 θάνατοι από κορωνοϊό, έναντι 11.418 που είναι ο συνολικός αριθμός των νεκρών στην Τουρκία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπογράμμισε η Ακσενέρ. «Κάτι δεν πάει καλά διότι δεν υπάρχει διαφάνεια, ειλικρίνεια» κατήγγειλε.

Πηγή: ΑΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης