Το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Οκτωβρίου, η Τουρκία και η Λιβύη προχώρησαν σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες. Η συμφωνία επισημοποιήθηκε κατά την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη χώρα της Αφρικής.

Σχετικά με τη συμφωνία ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγραψε στο Twitter: «Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον Πρωθυπουργό Ντιμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που μόλις υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Όλες οι παρόχθιες χώρες πρέπει να επωφεληθούν εξίσου από τη Μεσόγειο».

Η πολυπληθής τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Yunus al-Menfi, τους Αντιπροέδρους του Προεδρικού Συμβουλίου Abdullah al-Lafi και Musa al-Koni, τον Πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Abdulhamid Dibebebe και τον Πρόεδρο του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης Khalid al-Mishri.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Δεν θα επιτρέψουμε νέα ένταση στη Μεσόγειο

Νωρίτερα τη Δευτέρα διπλωματικές πηγές της Αθήνας τόνιζαν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.

«Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο», διαμηνύουν οι διπλωματικές πηγές. Και ξεκαθαρίζουν ότι «σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

To  κοινοβούλιο της Λιβύης τινάζει στον αέρα τη συμφωνία με την Τουρκία

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, το λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπεγράφη σήμερα μεταξύ της Τουρκίας και της λιβυκής κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. 

Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στο σχετικό tweet, «ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου Ακίλα Σάλεχ χαρακτηρίζει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με την Τουρκία “παράνομη”» και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες».

Η απάντηση της Αθήνας 

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry) αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο πλευρές αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις την προσεχή Κυριακή.

Η Ελληνική πλευρά τονίζει πως «η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα».

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης