Ο Πολωνός πρωθυπουργός δεν απέκλεισε την Τετάρτη το ενδεχόμενο να κλείσουν προσωρινά τα σύνορα της χώρας του για το εμπόριο αγαθών με την Ουκρανία, σε μια στιγμή που η χώρα συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις αγροτών.

“Συζητάμε επίσης με την ουκρανική πλευρά το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων και την παύση των εμπορικών συναλλαγών γενικότερα”, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ, τονίζοντας ότι αυτή θα είναι μια “επώδυνη λύση και για τις δύο πλευρές”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είμαι έτοιμος να λάβω σκληρές αποφάσεις όσον αφορά τα σύνορα με την Ουκρανία, πάντα σε συνεννόηση με το Κίεβο, ώστε να μην υπάρχουν περιττές εντάσεις. Πρέπει όμως να βρούμε μια μακροπρόθεσμη λύση”, δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη (29/2), με εκπροσώπους των αγροτών που διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες, αποκλείοντας οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα και τα συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία για να διαμαρτυρηθούν για την εισροή ουκρανικών σιτηρών και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς του Πράσινου Συμφώνου.

Η Πολωνία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας από τότε που άρχισε η ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω των εμπορικών διαφορών, κυρίως με το άνοιγμα, από τις Βρυξέλλες, των ευρωπαϊκών συνόρων στα ουκρανικά αγροτικά προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Τουσκ δήλωσε ότι οι ποσοστώσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων που έχουν προταθεί μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλλες και το Κίεβο είναι “απαράδεκτες” για την πολωνική πλευρά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης