Οι Βρετανοί νομοθέτες ψηφίζουν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής για το πιο σημαντικό και βαρύ μέρος από άποψης όγκου και σπουδαιότητας – τη «Συμφωνία Απόσυρσης» των 585 σελίδων – που ρυθμίζει τους πρακτικούς όρους του οριστικού «διαζυγίου» με την Ε.Ε. – πιο γνωστού ως Brexit.

Η σημερινή ψηφοφορία κατέστη δυνατή μετά τον ελιγμό της τελευταίας στιγμής από την πρωθυπουργό Τερίζα Μέι του Ηνωμένου Βασιλείου για να παρακαμφθεί η κίνηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow να αποκλείσει μια τρίτη «ουσιαστική ψηφοφορία» στη συμφωνία Brexit, αφού είχε ήδη ηττηθεί δύο φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία αυτή θα αποφασίσει το ποσό ακριβώς που θα στοιχίσει το Brexit (39 δισεκατομμύρια στερλίνες) στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να διευθετήσει τα εκκρεμή ζητήματα με την Ε.Ε., και περιλαμβάνει τον τρόπο χειρισμού των ιρλανδικών συνόρων.

Αυτό έχει γίνει η ουσία των διαφορών μεταξύ των Συντηρητικών της Μέι και του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), των οποίων οι ψήφοι απαιτούνται απεγνωσμένα για να επικυρωθεί η συμφωνία και τελικά να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία, όπως έχει υποσχεθεί.

Στο παρά ένα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από δύο χρόνια, η βρετανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 50, ξεκινώντας την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προθεσμία λήγει πλέον, αλλά η πολυπόθητη επίλυση του τρόπου για την έξοδο δεν είναι πιο κοντά στην υλοποίησή της.

Στην πραγματικότητα, η ημέρα του Brexit έχει αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι τις 12 Απριλίου, αλλά οι Βρετανοί νομοθέτες ψηφίζουν για τρίτη φορά πώς θα είναι η συμφωνία του Brexit.

Εάν τελικά εγκριθεί, θα αναβάλει την ημερομηνία της αποχώρησης για επιπλέον 40 ημέρες. Έτσι οι Βρετανοί νομοθέτες ελπίζουν ότι θα είναι αρκετός χρόνος για να καθοριστούν οι τελικοί όροι με την Ε.Ε. Νωρίτερα, οι βουλευτές απέρριψαν όλες τις εναλλακτικές επιλογές που είχε προτείνει η κυβέρνηση για το πώς θα γίνει τελικά το Brexit.

 Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης