Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, σε συνέντευξή της, στην εφημερίδα Il Messaggero, αναφέρθηκε στην υπογραφή πρωτοκόλλου με τον Αλβανό ομόλογό της, Έντι Ράμα, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν δύο κλειστά κέντρα παραμονής παράτυπων μεταναστών στην Αλβανία, με έξοδα και διαχείριση της Ιταλίας.

«Πρόκειται για συμφωνία η οποία ενισχύει την στρατηγική εταιρική σχέση με την Αλβανία και θέτει τρεις στόχους: την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, την πρόληψη παράτυπων μεταναστευτικών ροών και τη δυνατότητα να υποδεχόμαστε, στην Ευρώπη, μόνον όποιον δικαιούται πραγματικά διεθνή προστασία», τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Μελόνι εξήγησε παράλληλα ότι η συμφωνία αυτή αφορά μόνο στους μετανάστες, που διασώζονται ενώ βρίσκονται στη θάλασσα και ότι θα δημιουργηθούν δυο κέντρα στη βόρεια Αλβανία και συγκεκριμένα στο Σάνγκγιν (Shengjin) και στο Γκιάντερ (Gjader).

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Θεωρώ αντιθέτως ότι το συγκεκριμένο πρωτόκολλο μπορεί να μετατραπεί σε μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες της ΕΕ και κράτη που δεν είναι μέλη της Ένωσης, σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με την ίδια, «πρόκειται για συμφωνία που βασίζεται σε ισχυρό, ευρωπαϊκό πνεύμα» ενώ η πρωθυπουργός θεωρεί ότι «είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι, παρά το ότι τα Τίρανα δεν είναι ακόμη μέλη της ΕΕ, φέρονται εκ των πραγμάτων σαν να είναι στην Ένωση, με επιλογές που ευθυγραμμίζονται πλήρως με τις αρχές αλληλεγγύης και συνεργασίας, οι οποίες αποτελούν τη βάση της ευρωπαϊκής οικογένειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε στην Il Messaggero ότι «πρόκειται για συμφωνία η οποία προέκυψε από μια κοινή διαπίστωση με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Ράμα. Ότι δηλαδή η μαζική παράτυπη μετανάστευση είναι ένα φαινόμενο που τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους και ότι η συνεργασία με χώρες εκτός ΕΕ μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης