Ο αριθμός των παιδιών που προσπαθούν να μεταναστεύσουν διασχίζοντας εξαιρετικά πυκνό και επικίνδυνο τμήμα ζούγκλας που αποτελεί φυσικό σύνορο της Κολομβίας και του Παναμά αυξήθηκε με τρομακτικό ρυθμό τους πρώτους τέσσερις μήνες της χρονιάς, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

Η πυκνή ζούγκλα Νταριέν, πέραν των άλλων άντρο συμμοριών κακοποιών, έχει μετατραπεί σε σημείο-κλειδί της μεταναστευτικής οδού που παίρνουν χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους από τη νότια Αμερική, στην προσπάθειά τους να φθάσουν κατά κύριο λόγο στις ΗΠΑ, με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, 25.431 παιδιά και έφηβοι –αριθμός άνευ προηγουμένου–, με ή χωρίς γονείς ή συνοδούς, εισήλθαν στην επικράτεια του Παναμά μέσω της ζούγκλας του Νταριέν από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF που έλαβε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Οι αφίξεις ανηλίκων αυξήθηκαν θεαματικά, οκταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αντίστοιχη τετράμηνη περίοδο του 2022, όταν περίπου 3.000 παιδιά και έφηβοι πήραν αυτή τη δύσκολη και επικίνδυνη διαδρομή, πάντα κατά τα δεδομένα του Ταμείου του ΟΗΕ για τα Παιδιά.

Τις ήδη επικίνδυνες συνθήκες χειροτερεύει το ότι ολοένα περισσότεροι ανήλικοι φθάνουν στον Παναμά ασυνόδευτοι, τόνισε η UNICEF.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε πως, μέχρι στιγμής, το τρέχον έτος κατά μέσο όρο σε κέντρα υποδοχής μεταναστών στον Παναμά φθάνουν από 8 ως 10 παιδιά ημερησίως. Ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 3 την ημέρα πέρυσι, κατά υπολογισμούς του Ρόιτερς βασισμένους στα δεδομένα της.

Αν η τρέχουσα τάση σε ό,τι αφορά τις αφίξεις παιδιών στον Παναμά παραμείνει αμετάβλητη, ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει τα 100.000 το 2023, υπολογίζουν αναλυτές του μεταναστευτικού φαινομένου, αν και οι διελεύσεις των συνόρων τείνουν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς, όταν εκδηλώνονται στην περιοχή σφοδρές βροχοπτώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης