Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ

Σκεφτείτε το εξής: Το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο σήμερα για να είσαι παιδί, είναι η Γάζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή είναι η εκτίμηση της Κάθριν Ράσελ, της εκτελεστικής διευθύντριας της UNICEF, η οποία δεν είναι κάποια ριζοσπάστρια, αλλά πρώην πρέσβειρα και βετεράνος δικηγόρος που εργάστηκε για τους Προέδρους Τζο Μπάιντεν και Μπαράκ Ομπάμα.

Ήδη φαίνεται ότι περισσότερα από τα διπλάσια παιδιά έχουν πεθάνει στη Γάζα μόλις από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου από ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις παγκοσμίως το 2022, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

«Σχεδόν ένα στα 150 παλαιστίνια παιδιά στη Γάζα έχει σκοτωθεί μέσα σε μόλις δύο μήνες», σημείωσε ο Δρ Ζαχίρ Σάλουλ, πρόεδρος της MedGlobal, μιας ομάδας βοήθειας που εργάζεται εκεί. «Αυτό ισοδυναμεί με μισό εκατομμύριο Αμερικανών παιδιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ Σάλουλ προειδοποίησε ότι πολλά άλλα μπορεί να «πεθάνουν από λοιμώξεις, ασθένειες που μεταδίδονται στο νερό ή αφυδάτωση», ενώ άλλα θα υποφέρουν από δια βίου σωματικές αναπηρίες.

Μπορούμε και πρέπει να περιφρονούμε τη Χαμάς, μια κατασταλτική και σκληρή δύναμη που χρησιμοποιεί τους Παλαιστίνιους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Και μπορούμε να καταλάβουμε πώς το Ισραήλ, τραυματισμένο από άγριες δολοφονίες και βιασμούς από τη Χαμάς, είναι αποφασισμένο να αντεπιτεθεί. Αλλά μόνο και μόνο επειδή η Χαμάς αδιαφορεί για τις ζωές των παλαιστίνιων παιδιών δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να είναι απερίσκεπτες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να υπερασπίζεται περιοδικά το Ισραήλ όχι μόνο όταν δέχεται επίθεση, κάτι που είναι σωστό, αλλά ακόμη και όταν προκαλεί τεράστιους αριθμούς θανάτων αμάχων στη Γάζα. Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι το Ισραήλ λαμβάνει το μήνυμα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι αυτή την εβδομάδα «είδαν μερικούς από τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Γάζα μέχρι στιγμής» και ότι «Πρόκειται να εκτυλιχτεί ένα ακόμη πιο κολασμένο σενάριο».

«Πουθενά δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», δήλωσε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ανώτατος αξιωματούχος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά θέματα. «Τέτοια κραυγαλέα περιφρόνηση για τη βασική ανθρωπότητα πρέπει να σταματήσει».

Ο Επίτροπος των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Βόλκερ Τουρκ, έχει αναφέρει ότι εγκλήματα πολέμου έχουν διαπραχθεί τόσο από τη Χαμάς όσο και από το Ισραήλ, ωστόσο πάρα πολλοί Αμερικανοί αποδοκιμάζουν ορισμένους θανάτους αλλά όχι άλλους. Λέμε στον κόσμο ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία λόγω της πίστης μας στη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» και στη συνέχεια παρέχουμε όπλα που καταλήγουν να σκοτώνουν παιδιά σε τεράστια κλίμακα στη Γάζα.

Πάρα πολλοί βλέπουν τα γεγονότα μέσα από ένα πρίσμα στο οποίο οι ζωές είναι ανεκτίμητες από τη μια πλευρά ενώ οι θάνατοι από την άλλη είναι λυπηροί.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι 16.248 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον θύλακα μέχρι στιγμής, περίπου το 70 τοις εκατό από αυτούς γυναίκες και παιδιά. Είναι αδύνατο να επαληθευτούν τα στοιχεία, αλλά οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι τα στοιχεία είναι αξιόπιστα και έχουν αποδειχθεί αξιόπιστα στο παρελθόν.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε στο Κογκρέσο ότι τα αναφερόμενα στοιχεία μπορεί κάλλιστα να είναι υποκαταμέτρηση (πιθανώς λόγω των σορών που βρέθηκαν κάτω από τα ερείπια).

Εάν αυτά τα στοιχεία είναι σωστά, αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα ή ένα παιδί σκοτώνεται κατά μέσο όρο περίπου κάθε επτά λεπτά όλο το εικοσιτετράωρο από την έναρξη του πολέμου. Μερικά ήταν μωρά σε θερμοκοιτίδες.

Η αγριότητα των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου επιτάχυνε τον βομβαρδισμό, φυσικά, και η Χαμάς συνεχίζει να κρατά ομήρους. Κάθε διπλωματική πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς για να απελευθερωθούν αυτοί οι όμηροι και, εν τω μεταξύ, να επιτραπούν οι επισκέψεις εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ενώ αναγνωρίζεται το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, πώς προωθείται η ασφάλειά του ισοπεδώνοντας μεγάλες περιοχές με βόμβες 900 κιλών; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα συμβουλεύσει το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει μικρότερες βόμβες και να κάνουν περισσότερα χειρουργικά χτυπήματα, εν μέρει για να αποφύγει τη μετατροπή των τακτικών νικών σε στρατηγική ήττα.

Όπως μπορούμε να πούμε, αυτά είναι τα αποτελέσματα της έως τώρα λειτουργίας του:

Το Ισραήλ φαίνεται να έχει υποβαθμίσει συγκρατημένα τη στρατιωτική ικανότητα της Χαμάς. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού εκτίμησε ότι πολλές χιλιάδες μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, που μπορεί να αντιστοιχεί στο 10 τοις εκατό ή λιγότερο της δύναμης της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει κερδίσει δημοτικότητα και αξιοπιστία στη Δυτική Όχθη. Ισραηλινοί όμηροι έχουν τεθεί σε κίνδυνο και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν.

Η αρχική παγκόσμια έκρηξη υποστήριξης προς το Ισραήλ έχει αντικατασταθεί από μια πλημμύρα συμπάθειας για τους Παλαιστίνιους.

Η Χαμάς πέτυχε έναν από τους στόχους της, επαναφέροντας την παλαιστινιακή υπόθεση στην παγκόσμια ατζέντα.

Η αποστροφή για την απώλεια ανθρώπινων ζωών από Παλαιστίνιους έχει θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα γειτόνων όπως η Ιορδανία και έχει αναβάλει κάθε ελπίδα προς το παρόν για μια συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Οι κίνδυνοι μιας εξέγερσης στη Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί, μαζί με εκείνους ενός ευρύτερου πολέμου με τον Λίβανο.

Αυτό λοιπόν έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές; Αρκετά για να δικαιολογήσουν τη δολοφονία μιας γυναίκας ή ενός παιδιού κάθε επτά λεπτά όλο το εικοσιτετράωρο;

Ένα από τα εντυπωσιακά πράγματα σχετικά με τον βομβαρδισμό της Γάζας και σε σχέση με άλλες συγκρούσεις είναι το πόσο έντονοι ήταν. Περίπου τα μισά κτίρια στη βόρεια Γάζα παρουσιάζουν δομικές ζημιές, σύμφωνα με αναλύσεις δορυφορικών εικόνων.

Ο ρυθμός δολοφονίας αμάχων ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι στις περισσότερες άλλες πρόσφατες συγκρούσεις. και συγκρίνεται ίσως μόνο με τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994. Πολύ περισσότερες γυναίκες και παιδιά φαίνεται να έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από ό,τι σε ολόκληρο τον πρώτο χρόνο του πολέμου στο Ιράκ, για παράδειγμα.

«Έχει συμπυκνώσει τα δεινά που συνήθως δημιουργούνται κατά τη διάρκεια πολλών ετών σε μόλις έξι εβδομάδες», είπε η Δρ. Άνι Σπάροου, παιδίατρος με μακρά εμπειρία ασκούμενη σε εμπόλεμες ζώνες και αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Icahn. «Για τα μωρά που γεννήθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο, πολλά προορφανά, είναι σαν να κληρονομούν μια συγγενή οδύνη – μια μοίρα να υποφέρουν, να ζήσουν μια περιορισμένη ζωή, λόγω γεγονότων που δεν έχουν την ικανότητα να επηρεάσουν».

Κονιοποιώντας ολόκληρες γειτονιές και σκοτώνοντας τεράστιους αριθμούς αμάχων αντί να χρησιμοποιεί μικρότερες βόμβες και ακολουθώντας μια πολύ πιο χειρουργική προσέγγιση, όπως προέτρεψαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, το Ισραήλ έχει προκαλέσει αυξανόμενες απαιτήσεις για εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός που αναμφισβήτητα θα ισοδυναμούσε με νίκη της Χαμάς. Κι αυτά τα παιδιά πεθαίνουν από αμερικανικές βόμβες και πυραύλους. Κάποιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν βρίσκουν το θάρρος και μιλούν για να προσπαθήσουν να επιβραδύνουν τη δολοφονία.

Είναι δύσκολη η συζήτηση για τη Μέση Ανατολή, γιατί οι άνθρωποι χωρίζονται γρήγορα σε πλευρές. Αλλά η πλευρά που πρέπει να είμαστε, είναι αυτή των παιδιών που πεθαίνουν άσκοπα στο Ισραήλ και στη Γάζα, χωρίς να προάγουν την ασφάλεια κανενός. Οι ζωές των παιδιών του Ισραήλ, των Αμερικανών και των Παλαιστινίων έχουν όλες ίση αξία και πρέπει να συμπεριφερόμαστε έτσι.

Με πληροφορίες των ΝΥΤ, του βραβευμένου με Πούλιτζερ αρθρογράφου Νίκολας Κριστόφ, που έχει καλύψει και τη γενοκτονία στο Νταρφούρ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης