Ο στρατός της Βενεζουέλας έδιωξε πάνω από 11.500 παράνομους χρυσωρύχους από τον μεγαλύτερο εθνικό δρυμό της χώρας από τον Ιούλιο, διότι όπως καταγγέλλει εκχέρσωναν δασικές εκτάσεις και μόλυναν το νερό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο επικεφαλής επιχείρησης προς τον σκοπό αυτό.

Οι χρυσωρύχοι διώχτηκαν από τον εθνικό δρυμό Γιαπακάνα, που έχει έκταση 3.200.000 στρεμμάτων, στο νότιο τμήμα της χώρας, διότι επιδίδονταν σε «συστηματική και συνεχή καταστροφή του περιβάλλοντος», τόνισε ο στρατηγός Ντομίνγκο Ερνάντες Λάρα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χρυσωρύχοι έκοψαν και έκαψαν δέντρα στο δάσος, μόλυναν το νερό και έκαναν παράνομα υπόγεια εξόρυξη, πρόσθεσε.

Στις αρχές Ιουλίου, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωνε την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης προκειμένου να εκδιωχθούν πάνω από 10.000 παράνομοι χρυσωρύχοι από το τμήμα του Αμαζονίου που περνά από το έδαφος της Βενεζουέλας, υπογραμμίζοντας πως η δραστηριότητά τους «καταστρέφει» οικοσυστήματα ζωτικής σημασίας για τη χώρα.

Η εξάπλωση της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας «καταστρέφει τον Αμαζόνιο της νότιας Αμερικής και της Βενεζουέλας», είχε υπογραμμίσει ο κ. Μαδούρο αναγγέλλοντας την ανάπτυξη του στρατού για να «απελευθερωθούν» ο Αμαζόνιος και «τα εθνικά πάρκα της Βενεζουέλας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οπτικό υλικό που είχαν δώσει τότε στη δημοσιότητα οι αρχές έδειχνε τις ζημιές, σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτες, σε δασικές εκτάσεις και ποταμούς, που πρακτικά καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης SOS Orinoco, 22.270 στρέμματα στον εθνικό δρυμό Γιαπακάνα –επιφάνεια ίση με 3.200 γήπεδα ποδοσφαίρου– καταστράφηκαν εξαιτίας της παράνομης μεταλλευτικής δραστηριότητας μόνο το 2020.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης