Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος θέλει να αρθούν οι αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της χώρας του, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι «έτοιμος να πάει στο Μεξικό» για διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.

«Είμαστε έτοιμοι να πάμε στο Μεξικό. Έτοιμοι να συζητήσουμε μια ρεαλιστική, αντικειμενική, αυθεντικά εθνική ατζέντα, να καταπιαστούμε με θέματα που πρέπει να λυθούν για να καταλήξουμε σε συμφωνίες για την ειρήνη, την εθνική κυριαρχία και για να αρθούν οι εγκληματικές κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας» είπε ο πρόεδρος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μαδούρο πρόσθεσε πως εκπρόσωποι της κυβέρνησής του έχουν ενημερώσει όλες τις τάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος έχει ήδη πει πως είναι διατεθειμένος να κάνει διάλογο με την αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, με επικεφαλής τον Χουάν Γκουαϊδό, δεν τον αναγνωρίζει και λέει πως η επανεκλογή του το 2018 ήταν αποτέλεσμα νοθείας.

Ο κ. Μαδούρο, που εξελέγη σε μια διαδικασία από την οποία η αντιπολίτευση απείχε και δεν αναγνωρίστηκε από μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, είχε αντιμετωπίσει μεγάλες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, ειδικά το 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στο Καράκας για να αναγκάσει τον Νικολάς Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος κατηγορεί συχνά τις ΗΠΑ για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας του.

Ο Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από τις ΗΠΑ και άλλα κράτη, όμως δεν έχει καμιά εξουσία.

Δεν έχει οριστεί ακόμη πάντως κάποια ημερομηνία για τις συνομιλίες κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, στις οποίες ένα από τα κυριότερα ζητήματα θα είναι το εάν θα συμμετάσχει -ή όχι- στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές της 21ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, οι εκλογές αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή της διαδικασίας εξόδου της Βενεζουέλας από την πολυετή πολιτική και οικονομική κρίση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης