«Οι γυναίκες που δεν ντύνονται ευπρεπώς αποζητούν τον βιασμό». Αυτή είναι η εξωφρενική αντίληψη που εκφράζει απροκάλυπτα το 1/4 του ανδρικού πληθυσμού του Κονγκό, όπου 1/4 άνδρες να εκφράζει απροκάλυπτα ενώ 1/3 παραδέχεται πώς έχει επιδοθεί στην πράξη του βιασμού. Υπάρχουν όμως ακόμη χειρότερα στοιχεία…

Σύμφωνα με στατιστική έρευνα, το 61.4% των ερωτηθέντων ανδρών αποφάνθηκε ότι ενίοτε οι γυναίκες αξίζουν τον ξυλοδαρμό, την στιγμή που το 42.7% πιστεύει πως «αν μια γυναίκα δεν προβάλλει σωματική αντίσταση όταν εξαναγκάζεται να κάνει σεξ, τότε η πράξη δεν θεωρείται βιασμός». Τέλος, για το 27% οι γυναίκες μερικές φορές αποζητούν το βιασμό, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «κώδικα ηθικής», το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο άνδρας πρέπει και μπορεί να διώχνει την γυναίκα του, όταν αυτή έχει πέσει θύμα βιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Guardian, τα πορίσματα της στατιστικής έρευνας έδειξαν ότι η σεξουαλική βία είναι κάτι παραπάνω από πολεμικό όπλο, καθώς αντικατοπτρίζει την ευρεία αποδοχή μίας σειράς από άκαμπτες πατριαρχικές νόρμες και μυθεύματα περί της πράξης του βιασμού.

Με αυτό το σκεπτικό, που θέλει την γυναίκα απολύτως και σε όλες τις περιπτώσεις υπεύθυνη για τις βίαιες πράξεις που επιτελούνται πάνω της παρά τη θέλησή της, ένας 48χρονος άνδρας ομολόγησε ότι κάποτε μπήκε στο κατάστημά του ένα μικρό κορίτσι για να ζητήσει λίγο νερό. Και προσθέτει: «Όταν ένα κορίτσι ζητάει με τέτοιο τρόπο νερό, θέλει σεξ. Γι’ αυτό και την πήρα παράμερα. Πιστεύω πως της άρεσε, επειδή το σώμα της δεν μου αρνήθηκε να διεισδύσω μέσα του».

Ειδικοί αναφέρουν ότι οι ένοπλες ομάδες θεωρούν την βία πραγματικό όπλο. Ταυτόχρονα, η ανυπαρξία αποτελεσματικού συστήματος δικαίου στο ανατολικό Κονγκό επιτρέπει την διαιώνιση της ατιμωρησίας, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Μία εμπόλεμη κατάσταση, η οποία εδώ και δύο δεκαετίες έχει επιφέρει τον θάνατο και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης