Η αστυνομία διέλυσε χθες Δευτέρα στη Λα Πας διαδήλωση μεταλλωρύχων που αξιώνουν από την κυβέρνηση νέες άδειες εξόρυξης χρυσού σε περιοχές που οικολόγοι καλούν να κηρυχθούν προστατευόμενες.

Ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς με εξαρτύσεις αντιμετώπισης ταραχών και διαδηλωτές που επιδίωκαν να καταλάβουν την έδρα της εθνικής υπηρεσίας προστατευόμενων περιοχών (SERNAP) και της διοικητικής αρχής που είναι αρμόδια για την εποπτεία της εξορυκτικής δραστηριότητας στη Βολιβία, σύμφωνα με ΜΜΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από τα επεισόδια, διάφοροι δημόσιοι θεσμοί «τέθηκαν υπό αστυνομική φύλαξη», δήλωσε στον Τύπο ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζόνι Αγκιλέρα.

Η αστυνομία δεν ανακοίνωσε ούτε τραυματισμούς, ούτε συλλήψεις.

Η Συνομοσπονδία Συνεταιρισμών Χρυσωρυχείων της Βολιβίας (FECMABOL), η οποία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα πως αρχίζει απεργιακή κινητοποίηση επ’ αόριστον, συμμετείχε σε πορεία στη Λα Πας με αίτημα να υπάρξει συνάντηση αντιπροσώπων του κλάδου με τον πρόεδρο Λουίς Άρσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ηγετικά στελέχη της Συνομοσπονδίας ζητούν να δοθούν νέες άδειες εκμετάλλευσης χρυσωρυχείων σε δασικές εκτάσεις, που όμως οικολόγοι αντιτείνουν πως πρέπει να προστατευθούν. Απαιτούν ακόμη να καταργηθεί νόμος που υιοθετήθηκε τον Μάιο και προβλέπει επιβολή φόρου 4,8% στις ακαθάριστες πωλήσεις.

«Δεν θα φύγουμε από τη Λα Πας αν δεν επιτύχουμε τους στόχους μας», προειδοποίησε ο ηγέτης της FECMABOL, ο Ρότζερ Κοάτα.

Ο υφυπουργός Μεταλλείων και Ορυχείων Μαρσέλο Μπαγιεστέρος δήλωσε από την πλευρά του πως η κυβέρνηση συμφωνεί να αρχίσει διάλογος, αλλά χωρίς να διευκρινίσει αν θα δεχθεί αντιπροσώπους του κλάδου ο πρόεδρος Άρσε.

Κατά το εθνικό ινστιτούτο στατιστικών (INE), οι εξαγωγές χρυσού της Βολιβίας το 2021 ανήλθαν σε 53,3 τόνους και είχαν αξία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης