Οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ παρέκαμψαν χθες, Τρίτη, το βέτο που είχε ασκήσει ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της πολιτείας και έτσι πλέον εγκρίθηκε οριστικά νομοσχέδιο που περιορίζει το χρονικό περιθώριο για τις περισσότερες αμβλώσεις στις 12 εβδομάδες της κύησης από τις 20 εβδομάδες που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Βάσει του νομοσχεδίου, στις φαρμακευτικές αμβλώσεις θα πρέπει να είναι παρόντες γιατροί, ενώ οι γυναίκες που τις ζητούν θα πρέπει να επισκεφθούν γιατρό 72 ώρες πριν λάβουν τα χάπια της άμβλωσης. Αυτοί οι όροι εγείρουν εμπόδια για τις γυναίκες που πηγαίνουν στη Βόρεια Καρολίνα από γειτονικές πολιτείες για να κάνουν άμβλωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου θα απαγορεύεται η άμβλωση μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, με εξαίρεση τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας, δυσμορφιών του εμβρύου που απειλούν τη ζωή του ή σε επείγουσες ιατρικές καταστάσεις.

Το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα δημιουργήσει εμπόδια στις γυναίκες που ταξιδεύουν στη Βόρεια Καρολίνα για να κάνουν άμβλωση από τις κοντινές συντηρητικές πολιτείες, οι οποίες απαγόρευσαν ή έθεσαν πολύ αυστηρούς περιορισμούς στην επέμβαση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε τον Ιούνιο την ιστορική απόφασή του του 1973 που προστάτευε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν να παρακάμψουν το βέτο του κυβερνήτη Ρόι Κούπερ καθώς έχουν πλειοψηφία τριών πέμπτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο «θα βλάψει τις ασθενείς και απειλεί τους γιατρούς που παρέχουν βασικές υπηρεσίες υγείας», ενώ επανέλαβε την έκκλησή του προς το Κογκρέσο να υιοθετήσει νομοθεσία που θα διασφαλίζει το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση σε ολόκληρες τις ΗΠΑ.

Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022, 14 πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει σχεδόν εντελώς τις αμβλώσεις, σύμφωνα με το Guttmacher Institute.

Το ποσοστό των αμβλώσεων στη Βόρεια Καρολίνα αυξήθηκε κατά 37% τους δύο πρώτους μήνες μετά την απόφαση, ποσοστό μεγαλύτερο σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πολιτεία, όπως ανέφερε έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Society of Family Planning.

Μέσα σε έξι μήνες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου γίνονταν κάθε μήνα κατά μέσο όρο 3.978 αμβλώσεις, σε σχέση με 788 τους δύο μήνες νωρίτερα.

Νότια Καρολίνα και Νεμπράσκα

Στη Νεμπράσκα, όπου οι βουλευτές τον Απρίλιο καταψήφισαν οριακά νομοσχέδιο που θα απαγόρευε όλες τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης, θα συζητήσουν νέο το οποίο περιορίζει την παροχή θεραπειών φυλομετάβασης στους ανήλικους και απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά τη δωδέκατη εβδομάδα της κύησης.

Στο μεταξύ η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Νότια Καρολίνα ξεκίνησε χθες Τρίτη να εξετάζει νομοσχέδιο το οποίο θα απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης.

Την ειδική συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας Χένρι ΜακΜάστερ, λίγες εβδομάδες αφού πέντε γερουσιάστριες συνασπίστηκαν για να εμποδίσουν την υιοθέτηση νομοσχεδίου που θα απαγόρευε σχεδόν ολοκληρωτικά τις αμβλώσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης