Τη χειρότερη λειψυδρία από το 1930 βιώνουν οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες της Βραζιλίας, στην καρδιά του καλοκαιριού – για το νότιο ημισφαίριο – σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος της χώρας, Ιζαμπέλα Τεϊσέιρα.

Ειδικότερα, η Τεϊσέιρα δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, πως το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Μίνας Γκεράις, μαστίζονται από τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τα τελτευταία 80 χρόνια και πρέπει να εξοικονομηθεί άμεσα νερό. Χαρακτήρισε μάλιστα την κρίση από την έλλειψη νερού «ευαίσθητη» και «ανησυχητική».

Η μητροπολιτική περιοχή του Σάο Πάολο και η ενδοχώρα μαστίζονται εδώ και μήνες από την ξηρασία, με τις διακοπές της υδροδότησης να διαρκούν μερικές φορές και για ημέρες.Τη Δευτέρα, σημειώθηκε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε δέκα πολιτείες, ανάμεσά τους το Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Μπραζίλια. Σύμφωνα με την Εθνική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, η διακοπή οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης, λόγω της ζέστης και σε βλάβες στο σύστημα διανομής. Την Πέμπτη, περισσότεροι από ένα εκατ. άνθρωποι έμειναν χωρίς νερό στα προάστια του Σάο Πάολο έπειτα από διακοπή του ρεύματος η οποία επηρέασε τις αντλίες διανομής.

Η έλλειψη βροχοπτώσεων έχει επηρεάσει τα μεγάλα φράγματα για το πόσιμο νερό που προμηθεύουν την πολιτεία του Σάο Πάολο, όπου ζουν 40 εκατ. άνθρωποι. Το πέντε φράγματα του συστήματος Κανταρέιρα, για παράδειγμα, έχουν ελάχιστα αποθέματα εδώ και πολύ καιρό.

Σε άλλα φράγματα, σημαντικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκονται στη νοτιοανατολική Βραζιλία, όπως το Ρίο, τα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

«Από το 2012 οι βροχοπτώσεις είναι λιγότερες από το φυσιολογικό. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από το καλοκαίρι του 2014» αναφέρει η μετεωρολόγος Μπιάνκα Λόμπο. «Φέτος οι βροχές αναμένονται ακόμα λιγότερες, με συνέπεια τα φράγματα να μην συλλέγουν νερό».

Οι ειδικοί διαμαρτύρονται γιατί η κυβέρνηση του Σάο Πάολο δεν είχε προβλέψει για το 2014 τη διανομή με δελτίο νερού και άργησε να ενημερώσει για την κατάσταση. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνήτης Γκεράλντο Αλχμίν παραδέχτηκε ότι το Σάο Πάολο εξετάζει το εν λόγω μέτρο. Λίγο νωρίτερα είχε αυξήσει την τιμή του νερού σε μια προσπάθεια μείωσης της κατανάλωσης.

Οι αρχές της χώρας από την άλλη υπολογίζουν ότι η περίοδος των βροχών, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, θα είναι αρκετή για να αποκατασταθούν τα αποθέματα νερού στα φράγματα.

Τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια είναι η κύρια πηγή ενέργειας της Βραζιλίας, μιας χώρας με περισσότερα από 200 εκατ. κατοίκους. Η παραγωγή όλης της χώρας συγκεντρώνεται στον νότο και νοτιοανατολικά, όπου υπάρχουν τα μεγάλα βιομηχανικά κέντρα.