Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, σύμμαχος του Ντόναλντ Τραμπ, ένας από τους λιγοστούς ηγέτες ισχυρής δύναμης σε διεθνές επίπεδο που δεν έχουν ακόμη συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του την 3η Νοεμβρίου, ρώτησε χθες Πέμπτη αν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ πράγματι τέλειωσαν.

Καθώς μιλούσε με υποστηρικτές του στον εξωτερικό χώρο της επίσημης κατοικίας του, ο Μπολσονάρου ρωτήθηκε τι πιστεύει για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τέλειωσαν όμως; Τέλειωσαν ήδη οι εκλογές;» ήταν η αντερώτηση του ακροδεξιού πολιτικού προς τον υποστηρικτή του. Κατόπιν, χαμογελαστός, ο Μπολσονάρου πόζαρε για σέλφι φωτογραφίσεις.

Ο αρχηγός του κράτους, που ορκιζόταν πως θα συνέχαιρε πρώτος τον Τραμπ για την επανεκλογή του, κοντεύει να κλείσει μία εβδομάδα χωρίς να συγχαρεί τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία της λαϊκής ψήφου και των εκλεκτορικών ψήφων.

Η στάση του ακροδεξιού προέδρου πιθανόν αναγγέλλεται δύσκολη σχέση με τον Μπάιντεν, στην ατζέντα του οποίου αναμένεται να συμπεριληφθούν ζητήματα όπως η αποψίλωση του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο και η κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βραζιλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Τρίτη, ο Μπολσονάρου φάνηκε επίσης να αμφισβητεί την επικράτηση του πρώην αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, αποκαλώντας τον «υποψήφιο».

Αναφερόταν σε σχόλιο που έκανε ο Μπάιντεν στο ένα από τα δύο ντιμπέιτ με τον Τραμπ. Ο Δημοκρατικός είχε πει πως η Βραζιλία είτε θα καταπολεμήσει τη ραγδαία επιδεινούμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο με ξένη συμβολή, ή θα αντιμετωπίσει «οικονομικές συνέπειες», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Είδαμε πρόσφατα έναν σπουδαίο υποψήφιο για το αξίωμα του αρχηγού του κράτους εκεί πέρα να λέει ότι, άμα δεν σβήσω τη φωτιά στον Αμαζόνιο, θα βάλει εμπόδια στο εμπόριο σε βάρος της Βραζιλίας» είπε ο Μπολσονάρου.

«Πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά; Μόνο η διπλωματία δεν αρκεί… Όταν σου τελειώνει το σάλιο, πρέπει να έχεις μπαρούτι, αλλιώς δεν κάνεις τίποτα» πρόσθεσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης