Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου προηγείται ελαφρά, με 46,0% έναντι 45,2% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα με το 60,3% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών που δημοσιοποιεί η εκλογική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Μπολσονάρου είναι μπροστά. Βάζω στοίχημα. Το (ινστιτούτο δημοσκοπήσεων) Datafolha θα αποδειχθεί πως έκανε λάθος (εκ νέου). Τι νομίζετε;», ανέφερε μέσω Twitter ο βουλευτής και γιος του προέδρου Εντουάρντου Μπολσονάρου.

Το βράδυ προχθές Σάββατο το Νταταφόλια έφερε τον Λούλα, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο, να προηγείται με μεγάλη διαφορά, με το 50% των ψήφων έναντι 36% του Ζαΐχ Μπολσονάρου, και να έχει πιθανότητες να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Εργαζομένων (PT) του Λούλα, στο Σάο Πάολο (νοτιοανατολικά), η ένταση ήταν χειροπιαστή. Στην αρχή της καταμέτρησης, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους είχε προβάδισμα 5 μονάδων, που όμως προοδευτικά μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι είναι νευρικοί. Ο Μπολσονάρου προηγείται, αλλά η καταμέτρηση είναι πιο προχωρημένη στις πολιτείες των μπολσοναριστών. Θα ανατρέψουμε την κατάσταση», διαβεβαίωσε η Σόνια Γκουζαζάρα, ηγετική μορφή των αυτοχθόνων και υποψήφια για τη Βουλή.

Ο κ. Μπολσονάρου παρακολουθεί την καταμέτρηση στο παλάτι Αλβοράντα, την επίσημη προεδρική κατοικία στην Μπραζίλια.

Το 2014, όταν το PT είχε κερδίσει τις προεδρικές εκλογές, το προβάδισμά του φάνηκε δύο ώρες και πλέον μετά την έναρξη της καταμέτρησης. Γενικά η καταμέτρηση στο φτωχό βορειοανατολικό τμήμα της Βραζιλίας, οχυρό του Κόμματος Εργαζομένων, προχωρά με πιο αργούς ρυθμούς.

Υπήρχαν πληροφορίες για μεγάλες ουρές στα εκλογικά τμήματα που έκλεισαν στις 17:00 (τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας), καθώς πολλοί Βραζιλιάνοι πήγαν να συμμετάσχουν στις πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες, που σημαδεύτηκε από μεμονωμένα επεισόδια βίας και ανησυχίες για πολιτική βία και θεσμική κρίση.

Η χωροφυλακή στο Σάο Πάολο ανακοίνωσε ότι ένοπλος πυροβόλησε και τραυμάτισε δύο αστυνομικούς μέσα σε εκλογικό τμήμα χθες. Η οπλοκατοχή στη Βραζιλία αυξήθηκε θεαματικά επί των ημερών του απερχόμενου αρχηγού του κράτους.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος, ψηφίζοντας στο Ρίο, είπε πως ανέμενε να κερδίσει αυτός από τον πρώτο γύρο, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις που έφεραν τον Λούλα να θριαμβεύει, καθώς, όπως είπε ο κ. Μπολσονάρου, δεν καταγράφουν πόσο λαοφιλής είναι.

Αν κανένας από τους δύο βασικούς υποψήφιους δεν εξασφαλίσει πάνω από τις μισές ψήφους, θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος την 30ή Οκτωβρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης