Με διάσπαση απειλούνται τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Βρετανίας τρία εικοσιτετράωρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απειλείται το δικομματικό σύστημα;

Σε απάντηση των 170 Συντηρητικών βουλευτών που ζητούν σεβασμό στο δημοψήφισμα του 2016, η Τερέζα Μέι δηλώνει δημοσίως πως η μη συμφωνία θα έχει ως αποτέλεσμα όχι την αποχώρηση αλλά την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μεταξύ, ουδείς μπορεί, με βεβαιότητα, να προβλέψει τις κινήσεις της πρωθυπουργού τις τρεις ημέρες που απομένουν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπό την απειλή της μεγάλης χρονικής παράτασης, της πιθανής συμμετοχής της Βρετανίας στις ευρωεκλογές του Μαΐου και της ανάληψης των διαπραγματεύσεων του Brexit από τους βουλευτές, πολλοί Τόριδες φοβούνται τη διαρροή ψήφων προς το νέο κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, τον μόνιμο, όπως αποδεικνύεται, εφιάλτη των Συντηρητικών βουλευτών. Απειλούν να ξεκινήσουν διαδικασία αντικατάστασης της πρωθυπουργού, κάτι που, με βάση το καταστατικό του κόμματος, δεν μπορεί να γίνει πριν από το τέλος Δεκεμβρίου, έναν χρόνο πριν από την τελευταία πρόταση μομφής εναντίον της.

Ενδεχόμενο για νέο κεντρώο κόμμα

Από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δέχεται ισχυρές πιέσεις να θέσει θέμα νέου δημοψηφίσματος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Αντιθέτως, με επιστολή τους 25 βουλευτές των Εργατικών που εκλέγονται σε περιοχές της κεντρικής Αγγλίας, στις οποίες υπερίσχυσε το Βrexit, προειδοποιούν πως ένα νέο δημοψήφισμα θα σημάνει απώλεια πολλών εδρών για το κόμμα της αντιπολίτευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Observer», 200 πρώην και νυν βουλευτές και από τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν επαφές με τους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από αυτά και δημιούργησαν την Ανεξάρτητη Ομάδα (Independent Group). Οι πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζουν ενδεχόμενο ίδρυσης ενός νέου κόμματος, στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. Κάτι τέτοιο αναπόφευκτα θα σηματοδοτούσε την αλλαγή του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος και την αρχή του τέλους του δικομματισμού. Και ενώ η διαμάχη συνεχίζεται με άγνωστο μέχρι πότε θα δοθεί παράταση, από τις 30 Μαρτίου, επομένη της προγραμματισμένης αρχικά ημέρας εξόδου από την Ε.Ε., κυκλοφορούν βρετανικά διαβατήρια χωρίς την ένδειξη «Ευρωπαϊκή Ένωση». Μέχρι τέλος του χρόνου οι Βρετανοί θα πάρουν στα χέρια τους διαβατήρια μπλε χρώματος, όμοια με αυτά που ταξίδευαν παλαιότερα στον κόσμο.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης