Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Hinkley Point C στη νοτιοδυτική Αγγλία, ενός επίμαχου έργου ύψους 18 δισ. στερλινών (24 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) από τη γαλλική εταιρεία EDF και με την υποστήριξη μιας κινεζικής εταιρείας.

«Αποφασίσαμε την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου εδώ και μια γενιά» δήλωσε ο υπουργός Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής Γκρεγκ Κλαρκ, διευκρινίζοντας ότι πρόσθετα μέτρα στο αρχικό σχέδιο του έργου θα επιτρέψουν «τη βελτίωση της ασφάλειας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ενέκρινε την κατασκευή του έργου, αλλά σε ανακοίνωση αναφέρει ότι επέβαλε νέους όρους που της επιτρέπουν να παρεμβαίνει στην πώληση του μεριδίου ελέγχου της EDF τόσο πριν όσο και μόλις αρχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο.

Μετά το Χίνκλεϊ, η βρετανική κυβέρνηση θα μπορεί επίσης να έχει ένα ειδικό ποσοστό σε όλα τα μελλοντικά πυρηνικά προγράμματα, το οποίο θα διασφαλίζει ότι δεν θα μπορούν να πωλούνται σημαντικά μερίδια χωρίς η κυβέρνηση να έχει λάβει γνώση ή να συναινεί, τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης