Με τις ρωσικές δυνάμεις να μην μπορούν να εξασφαλίσουν μια γρήγορη στρατιωτική νίκη επί της Ουκρανίας, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι βλέπουν σημάδια ότι το Κρεμλίνο στρέφεται σε μια νέα στρατηγική που θα του επιτρέψει να εξασφαλίσει βασικούς εδαφικούς στόχους, ενώ αναζητά διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα για να αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την ουδετερότητα της χώρας.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, oι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είχαν θεωρήσει ότι οι αρχικοί στόχοι του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν περιελάμβαναν την κατάληψη του Κιέβου σε λίγες μέρες και την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι με ένα φιλορωσικό καθεστώς. «Τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι περισσότερες από τρεις εβδομάδες εξαντλητικής μάχης -στην οποία η Ουκρανία προέβαλε λυσσαλέα αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις- ώθησαν τον κ. Πούτιν να προσαρμόσει την τακτική του» αναφέρει η εφημερίδα. Αυτές τις απόψεις συμμερίζεται και ο απόστρατος στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος ήταν επικεφαλής της δεύτερης επιχείρησης των ΗΠΑ στο Ιράκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το plan B είναι να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές αξιώσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας. Έχοντας καταλάβει τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της δυτικής Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας και να επεκτείνει τον ρωσικό έλεγχο στην περιοχή του Ντονμπάς. 

Αν και αυτές οι απαιτήσεις του Πούτιν απορριφθούν, τότε αναμένεται να επιδιώξει αφενός να διατηρήσει όλα τα εδάφη και αφετέρου να συνεχίσει τον πόλεμο για να επεκτείνει τους στρατιωτικούς στόχους του. Αυτή η νέα επιθετικότητα θα περιλαμβάνει μια μακροχρόνια πολεμική επιθετικότητα και την πολιορκία ουκρανικών πόλεων, ακόμα και του ίδιου του Κιέβου. «Για τους πολιορκημένους πολίτες της Ουκρανίας, η μεταβαλλόμενη στρατηγική σημαίνει εβδομάδες —πιθανώς μήνες— επιθέσεων από έναν εξασθενημένο ρωσικό στρατό που συχνά αρκείται να εκτοξεύει πυραύλους και πυροβολικό από απόσταση, είπαν. Αυτή η αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να πιέσει την κυβέρνηση του κ. Ζελένσκι να εγκαταλείψει το έδαφος και να παραχωρήσει ρυθμίσεις ασφαλείας.

»Η αξιολόγηση του “Σχεδίου Β” του κ. Πούτιν, όπως το αποκάλεσε ένας αξιωματούχος, συνοδεύεται από μια σειρά από σημαντικές επιφυλάξεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ο κ. Πούτιν μπορεί να επεκτείνει τους πολεμικούς του στόχους, εάν ο στρατός του αρχίσει να έχει μεγαλύτερη επιτυχία εναντίον των δυνάμεων της Ουκρανίας. Το καθεστώς της πρωτεύουσας παραμένει ένα ανοιχτό ερώτημα, και δεδομένης της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης, δεν είναι σαφές εάν ο ρωσικός στρατός μπορεί να συγκεντρώσει επαρκή στρατεύματα για να αποκλείσει σφιχτά το Κίεβο και να καταλάβει την ουκρανική πρωτεύουσα, λένε ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι» επισημαίνει η Wall Street Journal.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης