Το Βερολίνο τις επόμενες εβδομάδες είτε θα πρέπει να κλείσει συμφωνία με τη νέα αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα είτε θα δει την Ελλάδα να εξέρχεται από την ευρωζώνη, με καταστροφικές συνέπειες για το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, τονίζεται σε άρθρο του Σάιμον Νίξον στη «Wall Street Journal».

Ο κ. Νίξον σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγνόησε πρόσφατα τις συστάσεις της Γερμανίας να μην προχωρήσει στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων χωρών μελών της ευρωζώνης. Συμπληρώνει δε ότι οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα αιμορραγούν πολιτικά έναντι λαϊκιστικών κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα ο χαμηλός πληθωρισμός δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την εξυπηρέτηση των κρατικών χρεών.

Ο αρθρογράφος της «WSJ» επικαλείται μάλιστα τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, το 2014, ότι για να έχει μέλλον η ευρωζώνη θα πρέπει οι λαοί των 18 -τότε- χωρών οι οποίες συμμετέχουν σε αυτή να νιώθουν ότι είναι η συμμετοχή στο ευρώ είναι προς όφελός τους.

Οι αγορές, σύμφωνα με τον κ. Νίξον, θεωρούν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ μικρό, ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για το πόσο εύκολος θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων.

Πολλοί θεωρούν ότι πλέον η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος, καθώς δεν μπορεί να ζητηθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει μέρος των υποσχέσεών του προς τους ψηφοφόρους του χωρίς να λάβει τίποτε σε αντιστάθμισμα, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

Διαβάστε επίσης: “Kέρδισαν οι αντίπαλοι της λιτότητας”
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015, 20:06