Η Άγκυρα σκοπεύει να ξεκινήσει να ανοίγει εκ νέου τα εγχώρια ταξίδια στα τέλη Μαΐου, αλλά οι προοπτικές παραμένουν θλιβερές για τον κρίσιμο τουριστικό της τομέα, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε ξένους επισκέπτες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας εκπονεί σχέδια για να ανοίξει εκ νέου τον τουριστικό τομέα, που έχει πληγεί από πανδημία. Ζωτική πηγή εσόδων σε σκληρό νόμισμα για την προβληματική οικονομία της.

Η επιστροφή στο «παλιό φυσιολογικό» φαίνεται μακρινή προοπτική για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, η οποία, μαζί με την πολιτική αεροπορία, υπέστη τα βαρύτερα χτυπήματα από την πανδημία.

Ενώ το 2020 θεωρείται ευρέως ως χαμένη χρονιά για τον τουρισμό, οι προοπτικές πλήρους ανάκαμψης στη συνέχεια παραμένουν σκοτεινές.

Ο παγκόσμιος κύκλος εργασιών τουρισμού ήταν σχεδόν 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, με υπηρεσίες σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια πελάτες.

Αναμένεται εκτεταμένη ζημία σε συναφείς τομείς όπως οι μεταφορές, οι βιομηχανίες τροφίμων και η γεωργία, καθώς και σε υποτομείς που εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες. Οι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας είχαν τα μεγαλύτερα μερίδια από τα παγκόσμια έσοδα του τουρισμού πέρυσι -39% και 30% αντίστοιχα- και τώρα αναμένεται να χάσουν τα περισσότερα.

Στην Τουρκία, οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, οι οποίες συμβάλλουν στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αναμένεται να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο και οι απώλειες μόνο σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων τομέων που σχετίζονται στενά με τον τουρισμό, αναμένεται να μειώσουν το ΑΕΠ κατά περισσότερο από 5% εφέτος .

Αλλά, αντί να αντιμετωπίζει τις πραγματικότητες και να καταρτίζει μέτρα για τη διάσωση του μέλλοντος του τομέα, η Άγκυρα πρότεινε βιαστικά να ανοίξει ξανά φόρμουλες με αμφίβολη βιωσιμότητα.

Τον Μάρτιο, μόνο ένα εκατομμύριο αλλοδαποί επισκέφθηκαν την Τουρκία, μείωση κατά 48% από τον Φεβρουάριο, λόγω των επιπτώσεων των ταξιδιωτικών περιορισμών που τέθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού που κυκλοφόρησαν στις 30 Απριλίου.

Σχεδόν όλες οι χώρες εξακολουθούν να επιβάλλουν διακρατικούς και εσωτερικούς περιορισμούς για τον περιορισμό της μετάδοσης του COVID-19.

Παρόλο που ορισμένες χώρες έχουν μειώσει μερικώς τους περιορισμούς, η επιστροφή στο «παλιό φυσιολογικό» για να αντισταθμίσει τη ζημιά φαίνεται απίθανη όσο συνεχίζονται οι φυσικοί κίνδυνοι του ιού και οι τραυματικές επιπτώσεις του στους καταναλωτές.

Ο αυστηρός έλεγχος των διεθνών πτήσεων είναι πιθανό να συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, επηρεάζοντας το παγκόσμιο εμπόριο και τις τουριστικές δραστηριότητες. Η εγχώρια ζήτηση από μόνη της δεν μπορεί να αποτελέσει θεραπεία για την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, καθώς το μέγεθος και η ικανότητα των εγκαταστάσεων της βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εξωτερική ζήτηση. Επιπλέον, οι οικιακοί καταναλωτές υπέστησαν απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος στην πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι η όρεξή τους για τουριστικές δαπάνες θα χρειαστεί χρόνο για να προκληθούν οφέλη.

Σχεδόν 45 εκατομμύρια ξένοι επισκέφθηκαν την Τουρκία το 2019, συγκεντρώνοντας περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι Ευρωπαίοι αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ομάδα ξένων που επισκέπτονται την Τουρκία πέρυσι, αντιπροσωπεύοντας το 38% του συνόλου.

Πληροφορίες από www.al-monitor.com

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης