Στη δεύτερη ψηφοφορία επί εναλλακτικών προτάσεων η Ολομέλεια της Βουλής των Κοινοτήτων απέτυχε για ακόμη μία φορά να δώσει πλειοψηφία σε μία εξ αυτών. Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο υπό την Τερέζα Μέι.

Στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επέλεξε τέσσερις από τις επτά προτάσεις που είχαν κατατεθεί την περασμένη Τετάρτη. Όλες ήταν παραλλαγές του ήπιου Brexit, ήτοι: παραμονή στην τελωνειακή ένωση, παραμονή στην τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά, τη λεγόμενη συμφωνία Νορβηγία 2.0, και τέλος δημοψήφισμα επί όποιας πρότασης επιλεχθεί. Καμία από τις προτάσεις δεν υπερψηφίστηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώτη με μόλις τρεις ψήφους από την πλειοψηφία βγήκε εκείνη που προβλέπει παραμονή στην τελωνειακή ένωση, την οποία κατέθεσε ο βετεράνος βουλευτής και πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Τζον Μέιτζορ και Ντέιβιντ Κάμερον, Κένεθ Κλαρκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτές θα έχουν ακόμη μία ευκαιρία να ψηφίσουν επί δύο προτάσεων που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Βουλής, ανάλογα με τα αριθμητικά δεδομένα. Οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές, εκτός λίγων εξαιρέσεων, δεν μπόρεσαν για άλλη μία φορά να ξεπεράσουν την κομματική τους ταυτότητα, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υπερψηφίσουν μία πρόταση. Αν και στο Κοινοβούλιο οι φίλοι της Ευρώπης είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους εχθρούς της, οι σκληροί ευρωσκεπτικιστές με διάφορα παιχνίδια υπονομεύουν κάθε προσπάθεια απεμπλοκής από την πολιτική κρίση.

Σε πρόωρες εκλογές;

Θα δοθεί λύση στην επόμενη ψηφοφορία της Τετάρτης επί προτάσεων βουλευτών; Σε περίπτωση αποτυχίας, κατά πόσο θα το εκμεταλλευτεί η Τερέζα Μέι, ώστε να περάσει, την Παρασκευή, τη Συμφωνία της που καταψηφίστηκε τρεις φορές; Είναι πολύ αργά για την κα Μέι να αναζητήσει συμμαχίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτό θα έπρεπε να το είχε πράξει εξ αρχής. Όμως, εκείνη ασχολείτο με το να χαϊδεύει τους σκληρούς brexiters, να βάζει το σκληρό Βrexit στο μανιφέστο του κόμματος, να επαναλαμβάνει «Βrexit is Βrexit» και η «μη Συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τερέζα Μέι δεν επεβλήθη εξ αρχής, ενώ είχε τη δύναμη, στα πιο αντιδραστικά και φανατικά στοιχεία του κόμματός της και απογοήτευσε τους  βουλευτές που πίστεψαν ότι είχαν να κάνουν με μια πρωθυπουργό που ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Τώρα και η κατάθεση της αντιδημοφιλούς Συμφωνίας της για τέταρτη φορά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα περάσει και χάνει τίμιους βουλευτές που επιλέγουν την παραίτηση από ένα κόμμα που θεωρούν ότι δεν τους εκπροσωπεί. Χθες το βράδυ, έχασε άλλον έναν βουλευτή, τον τέταρτο σε έναν μήνα. Έτσι όπως πάει δεν θα είναι απίθανο, αν στο τέλος χάσει την κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμη και με τους 10 Προτεστάντες Ενωτικούς της Βόρειας Ιρλανδίας, και οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Πηγή: dw

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης