Μία ημέρα μετά την δήλωση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο κλιμάκωσης σε ό,τι αφορά την Κούβα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ανακοινώνει την ενεργή στήριξη της Μόσχας στην Κούβα.
Η Ζαχάροβα καταγγέλλει τις προσπάθειες των ΗΠΑ «να εκφοβίσουν το νησί και να σφίξουν τη «θηλιά των κυρώσεων». «Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την πιο ενεργή στήριξη στον αδελφό κουβανικό λαό στη διάρκεια αυτής της εξαιρετικά δύσκολης περιόδου. Επαναλαμβάνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κούβα και καταδικάζουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε απόπειρες χονδροειδούς ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, εκφοβισμού και χρήσης παράνομων μονομερών περιοριστικών μέτρων, απειλών και εκβιασμού».
Τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν «μισαλλοδοξία προς οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας και μια κυνική εφαρμογή του αναβιώσαντος Δόγματος Μονρόε».
«Διατηρούμε επαφή με την Κούβα σε όλα τα ζητήματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες μας», δήλωσε ακόμα η Ζαχάροβα απαντώντας στο Ρόιτερς. Ταυτόχρονα, διέψευσε ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων Axios, σύμφωνα με το οποίο η Κούβα έχει παραλάβει από τη Ρωσία και το Ιράν περισσότερα από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί ενδεχομένως σε αμερικανικά συμφέροντα, χαρακτηρίζοντας το σχετικό άρθρο ως «κατασκευασμένο».
