Η Μπριζίτ Μπαρντό καταδίκασε την πρόθεση των αυστραλιανών αρχών να θανατώσουν δύο εκατομμύρια αγριόγατες με στόχο την προστασία απειλουμένων θηλαστικών και πτηνών.

Οι αγριόγατες κρίθηκε ότι είναι οι κυριότεροι ένοχοι για το υψηλό ποσοστό εξαφάνισης των τοπικών ειδών θηλαστικών στην Αυστραλία, με ποσοστό που ξεπερνά το 10% των ειδών αυτών να έχουν εξαφανιστεί από τότε που οι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από δύο αιώνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γκρεγκ Χαντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες που του δόθηκαν κάνουν λόγο για 20 εκατομμύρια αγριόγατες σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξοντώνουν αναρίθμητα τοπικά είδη θηλαστικών κάθε βράδυ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η θανάτωση των αγριόγατων θα πραγματοποιηθεί υπό πολιτισμένες συνθήκες, αλλά η Γαλλίδα ηθοποιός χαρακτήρισε «σκάνδαλο»την απόφαση των αυστραλιανών αρχών κι έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει το «αποτρόπαιο» –όπως είπε–σχέδιό της.

«Αυτή η γενοκτονία ζώων είναι απάνθρωπη και γελοία. Εκτός του ότι είναι σκληρή, η εξόντωση αυτών των αγριόγατων είναι απόλυτα άχρηστη καθώς οι υπόλοιπες από αυτές θα εξακολουθήσουν να πολλαπλασιάζονται», αναφέρει η Μπαρντό σε ανοιχτή επιστολή της προς τον Χαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ηθοποιός, η οποία υποστηρίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την θανάτωση των ζώων θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθούν για μία ευρείας κλίμακας εκστρατεία στείρωσης, είπε ότι η δημόσια εικόνα της Αυστραλίας έχει πληγεί από την απόφασή της αυτή.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι περίπου 700 κοάλα θανατώθηκαν στην νοτιοανατολική Αυστραλία καθώς εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους δεν έβρισκαν τροφή, ενώ άγριες καμήλες και άγρια άλογα θανατώθηκαν στις απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας επειδή κατέστρεφαν τη γη.

«Η χώρα σας είναι λερωμένη με το αίμα εκατομμυρίων αθώων ζώων, επομένως σας παρακαλώ μην προσθέσετε τις αγριόγατες σε αυτή τη ζοφερή λίστα», έγραψε η Μπαρντό.

Από την πλευρά της, η οργάνωση «Άνθρωποι για την Ηθική Μεταχείριση των Ζώων» (PETA) δήλωσε σήμερα ότι η θανάτωση ζώων έχει αποδειχτεί στο παρελθόν αναποτελεσματική και έκανε έκκληση και η ίδια στην κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με μακροπρόθεσμα ωφέλη, που δεν θα είναι μοιραίες για τα ζώα, περιλαμβανομένης της στείρωσής τους.

«Το να πυροβολήσεις ή να δηλητηριάσεις αγριόγατες δεν είναι μόνο σκληρό, αλλά έχει αποδειχτεί μακροπρόθεσμα αναποτελεσματικό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του παραρτήματος της οργάνωσης στην Αυστραλία.

«Επιπλέον, η χρήση δηλητηρίου σε αστικές περιοχές εκθέτει σε κίνδυνο τις οικόσιτες γάτες, τους σκύλους και την σαρκοφάγο άγρια ζωή».

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης