Ο Βρετανός ηθοποιός Colin Firth εγκαινίασε, την Τετάρτη, την εκστρατεία του, που τελεί υπό την αιγίδα της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Επιβίωση», με κεντρικό στόχο τη διάσωση της ινδιάνικης φυλής “Awa” στον Αμαζόνιο, «της πλέον απειλούμενης φυλής σε όλον τον πλανήτη».

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τους “Awa” να ζουν στο δάσος μαζί με τα άγρια ζώα, αλλά και τη δασική αυτή ζώνη να είναι σε φάση σταθερής καταστροφής, ο Firth απευθύνει σθεναρή έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης της Βραζιλίας, να εκτοπίσει με αμετάκλητο τρόπο τους εποίκους από το δάσος, μαζί με τους παράνομους λευκούς λαθροθήρες και τους κάθε λογής «καταληψίες» του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το δάσος όπου ζούν οι “Awa” πλήττεται, από την άποψη των υπερπολύτιμων συνιστωσών του. Οι παράνομοι λαθροθήρες, όταν συναντήσουν έναν “Awa” τον δολοφονούν με τα πυροβόλα όπλα τους, την ώρα όμως που ο ιθαγενής διαθέτει μόνον το τόξο του με λίγα βέλη», αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ…Για «γενοκτονία» μιλούν πολλοί Βραζιλιάνοι εθνολόγοι.

Ο Colin Firth τιμήθηκε το 2011 με Οσκαρ καλύτερης ηθοποιίας για τη ερμηνεία του στην ταινία The King’s Speech.

Η φυλή των “Awa” στη Βραζιλία είναι νομαδική: ο συνολικός πληθυσμός τους δεν ξεπερνά, σήμερα, τους 350-360, σε ομαδική διαβίωση. Άλλοι, το πολύ 100, “Awa” ζουν σε ατομική διαβίωση, κάπου μέσα στον Αμαζόνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Awa απειλούνται, διαρκώς, από τις απρόσμενες, ανεπιθύμητες, «εχθρικές» συναντήσεις με τους λευκούς εποίκους του δάσους, από τις ενδημικές ασθένειες απέναντι στις οποίες το «παρθένο» ανοσοποιητικό σύστημά τους είναι απροετοίμαστο, αλλά και την αλόγιστη καταστροφή του δάσους, η οποία εξελίσσεται στις μέρες μας με ανησυχητικό ρυθμό.

Το Βραζιλιάνικο Εθνικό Ίδρυμα Καταγραφής Ινδιάνικων φυλών, το “Funai”, έχει καταγράψει συνολικά 77 ινδιάνικες φυλές, σε διαβίωση σε μάλλον απρόσιτα σημεία του Αμαζόνιου, που αποτελούν μόλις το 11%-12% της συνολικής έκτασής του.

Αυτές οι φυλές αντιπροσωπεύουν το 1% των 191 εκατομ. Βραζιλιάνων. Χαρακτηριστικό είναι ότι, προσφάτως, έχουν δώσει σημεία ζωής οι εκπρόσωποι μόνον περίπου 30 Ινδιάνικων φυλών.

Πηγή:ant1
Eπιμέλεια:Ντίνος Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης