Η Κατερίνα Λέχου και η Ναταλία Δραγούμη ταξίδεψαν μέχρι την Γκάνα, για να γνωρίσουν τον Φράνσις και τη Λίντα, τα παιδιά που στηρίζουν μέσα από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού και για να δουν από κοντά τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η ActionAid, σε συνεργασία με τους φτωχούς κατοίκους της περιοχής. Και για τις δύο, το ταξίδι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Όπως μας εξηγεί η Κατερίνα Λέχου:

«Αυτή τη μέρα που περάσαμε στην κοινότητα του Φράνσις, δεν έχω δει τέτοια ζεστασιά και τέτοια οικειότητα από ανθρώπους που δεν έχεις καλά καλά τη δυνατότητα να επικοινωνήσεις με τον λόγο. Είδα χαμογελαστούς ανθρώπους, είδα ευγνώμονες ανθρώπους, είδα ανθρώπους που δεν το βάζουν κάτω. Και αυτή είναι και η ουσία της δουλειάς που γίνεται εδώ, να δοθεί η αρχή του νήματος, αυτή η ευκαιρία. Το πρώτο σκαλοπάτι είναι η παιδεία, όχι για να γίνουν όλοι επιστήμονες, αλλά για να μπορούν να έχουν κάποιες συνθήκες ζωής ενός επιπέδου. Σε σχέση με την υγεία και τη υγιεινή τους, με το πώς συμπεριφέρονται στον συνάνθρωπό τους. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, αλλά γιατί η αδιαφορία σκοτώνει τη ζωή σε όλα τα επίπεδα. Για να είσαι ζωντανός, πρέπει να νοιάζεσαι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Ναταλία Δραγούμη μάς είπε: «Αυτό που έχω ζήσει τρεις μέρες εδώ είναι απίστευτο. Όταν βλέπεις αυτές τις εικόνες από κοντά, νιώθεις πολύ έντονα την ανάγκη να βοηθήσεις. Είναι πράγματα στοιχειώδη που δεν υπάρχουν, όπως το νερό, το σχολείο. Και υπάρχει ένας τρόπος να βοηθήσεις, η ActionAid. Είδαμε το παλιό σχολείο, ένα υπόστεγο το οποίο χρησιμοποιούσαν, πριν η ActionAid φτιάξει το νέο σχολείο. Όταν έβρεχε – και βρέχει πολύ συχνά – σταματούσαν το μάθημα και πήγαιναν σπίτι τους. Σήμερα εγκαινιάσαμε το νέο σχολείο και τα παιδιά έγραψαν μηνύματα για τους φίλους τους στην Ελλάδα. Την ένιωσα πολύ τη χαρά των παιδιών μέσα στο νέο τους σχολείο. Ένιωσα πολύ ωραία όταν είδα τη Λίντα.

Στην αρχή ήταν δύσκολη η επικοινωνία μου, είναι 7 χρόνων και είναι δύσκολο να έχεις ένα διάλογο. Ήταν τόσο τρυφερή, την είχα μαζί μου σε ό,τι κάναμε και ήθελε συνέχεια να ακουμπάει πάνω μου. Μου έδειξε το σπίτι της, μου γνώρισε τις φίλες της και παίξαμε λάστιχο, γνώρισα την οικογένειά της, πήγαμε στο διπλανό χωριό και παίξαμε μπάλα με τα παιδιά.

Δε ξέρω αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί το παιδί που στηρίζει μέσα από το πρόγραμμα Αναδοχής, αλλά νομίζω ότι μπορεί να παροτρύνει τους φίλους του να στηρίξουν αυτό το πρόγραμμα. Πραγματικά το ποσό είναι πολύ μικρό, λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα και αξίζει. Τα συναισθήματα που θα μου μείνουν από αυτό το ταξίδι είναι τρυφερότητα, επικοινωνία με ανθρώπους που φαίνονται τόσο διαφορετικοί κι όμως δεν είναι. Φεύγω με χαρά, με ικανοποίηση ότι κάνω κάτι για κάποιους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και με την πολύ γλυκιά ανάμνηση της Λίντα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΠΗΓΗ: actionaid.gr

Δείτε μερικές πολύ ωραίες φωτογραφίες από το ταξίδι στην Γκάνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης