Ο 38χρονος σήμερα Μαροκίν, γιος του Πάμπλο Εσκομπάρ, στην αυτοβιογραφία του, που έγινε μπεστ σελερ, στην Λατινική Αμερική αποκαλύπτει πώς ήταν η ζωή δίπλα στο διαβόητο δισεκατομμυριούχο βαρόνο ναρκωτικών.

Γράφει για άγρια πάρτι με πινιάτες γεμισμένες με χιλιάδες δολάρια, πισίνες που «κολυμπούσαν» τα εκατομμύρια. Μιλά για ελικόπτερα που αναλάμβαναν να φέρουν ότι επιθυμούσαν τα παιδιά του σπιτιού από ένα φαστφουντάδικο.Ο Μαροκίν περιγράφει το τεράστιο κτήμα στο οποίο έμενε, που ήταν γεμάτο αυτοκίνητα αντίκες, υπηρετικό προσωπικό, πισίνες και εξωτικά ζώα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό τον τρελό κόσμο στον οποίο μεγάλωσε, πήρε το πρώτο μάθημα για τα ναρκωτικά, από τον πατέρα του βέβαια, όταν ήταν μόλις εννέα ετών. Ο Εσκομπάρ του διηγήθηκε ότι είχε δοκιμάσει κάθε ναρκωτικό που υπήρχε, εκτός από την ηρωίνη και συμβούλευσε το γιο του να μην κάνει ποτέ το ίδιο. Στην ίδια ηλικία, λέει ο Μαροκίν, συνειδητοποίησε πόσο διάσημος ήταν ο πατέρας του στον κόσμο των ναρκωτικών.

«Έχω χιλιάδες γράμματα που μου έγραφε δίνοντας συμβουλές, ενθαρρύνοντάς με να μορφωθώ, να είμαι καλός άνθρωπος, να μείνω μακριά από τα ναρκωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βέβαια, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν είδε σκηνές βίας μπροστά στα μάτια του. «Ο πατέρας μου απείλησε ακόμη και να σκοτώσει τους υπαλλήλους του αν κάπνιζαν έστω και ένα τσιγάρο μαριχουάνας μπροστά μου», είπε ο Μαροκίν.

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχουν και ιστορίες προδοσίας, θανάτου και παράλογης συμπεριφοράς του πατέρα του.

Ενα από αυτά τα τρελά περιστατικά ήταν όταν ο Εσκομπάρ άναψε μία φωτιά καίγοντας δύο εκατομμύρια δολάρια για να ζεστάνει την κόρη του, μία νύχτα που κρύβονταν από την αστυνομία, καθώς φοβόταν ότι θα πάθει υποθερμία. Με την ίδια φωτιά που «τρεφόταν» από τα χαρτονομίσματα, ο βαρόνος των ναρκωτικών μαγείρεψε φαγητό!

Οπως διηγείται ο Μαροκίν, η οικογένειά του μετακινούνταν κάθε δύο ημέρες, στα 15 κρησφύγετα που ο πατέρας του είχε στην πόλη Μεδεγίν. Μάλιστα, ο πατέρας του έφτανε στο σημείο να τους δένει τα μάτια, ώστε να μην γνωρίζουν πού βρίσκεται το κάθε σπίτι, σε περίπτωση που τους βασάνιζαν οι διώκτες του για να αποκαλύψουν τις πληροφορίες, όπως αναφέρει η Daily Mail, σε σχετικό αφιέρωμα.

Στο απόγειο της δύναμής του, το 1989, ο Εσκομπάρ πουλούσε το 80% στο παγκόσμιο εμπόριο κοκαΐνης και θεωρούνταν ότι είχε σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Ο επίλογος γράφτηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, όταν τον σκότωσε η αστυνομία της Κολομβίας. Πέθανε ως ένας από τους πλουσιότερους εγκληματίες στην ιστορία, με την αξία του να εκτιμάται στα 30 δισ. δολάρια.

Από την περιουσία του Εσκομπάρ, πλέον δεν έχει μείνει τίποτα. Σύμφωνα με τον Μαροκίν εχθροί και φίλοι του βαρόνου των ναρκωτικών τη λεηλάτησαν, μετά από το θάνατό του. «Αλλά είμαι ευγνώμων για αυτό»,  «Ξεκινήσαμε από την αρχή», προσθέτει.

Ο ίδιος και η οικογένειά του διέφυγαν από την Κολομβία στην Αργεντινή μετά από το θάνατο του Εσκομπάρ. Σπούδασε αρχιτεκτονική και δηλώνει υπερήφανος γιατί δεν έμοιασε στον πατέρα του. «Θα μπορούσα να γίνω ο Πάμπλο Εσκομπάρ 2. Αλλά έγινα αρχιτέκτονας, λέκτορας και τώρα συγγραφέας. Είχα χιλιάδες ευκαιρίες για να εμπλακώ σε παράνομες επιχειρήσεις. Όμως πάντα έλεγα όχι, γιατί πήρα το μάθημά μου για το εμπόριο ναρκωτικών: Μία ιδιαίτερα επικερδής επιχείρηση, που καταλήγει σε καταστροφή».

Τα αμέτρητα χρήματα που έδινε για την ενίσχυση της κολομβιανής οικονομίας μαζί με την εικόνα ενός καλού οικογενειάρχη είχε ως αποτέλεσμα μερίδα του λαού να λατρεύει τον Εσκομπάρ σαν θεό.

Αποκορύφωμα αποτέλεσε η δήλωση του Εσκομπάρ πως ήταν διατεθειμένος να αποπληρώσει το χρέος της Κολομβίας που άγγιζε την δεκαετία του 1980 τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.


 

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης