Τεράστιες είναι οι αντιδράσεις στην πολιτική ηγεσία της Ζιμπάμπουε από την πρόσφατη διαφημιστική καμπάνια εταιρείας γρήγορου φαγητού της Ν. Αφρικής στην οποία απεικονίζεται ο πρόεδρος της χώρας, Robert Mugabe, ως ο «τελευταίος δικτάτορας». Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξαπέλυσε απειλές κατά των διοικούντων την εταιρεία «Nando», του προσωπικού της, ακόμα και των… πελατών της, ξεκαθαρίζοντας ότι το περιεχόμενο του διαφημιστικού έχει καθαρά πολιτικά κίνητρα.

Ήδη την Τρίτη, εκπρόσωπος του στρατού της Ζιμπάμπουε, ο οποίος ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον πρόεδρο της χώρας, κάλεσε τον λαό να «μποϊκοτάρει» τα προϊόντα της εταιρείας και ειδικά το «επίμαχο» γεύμα με τα πικάντικα κοτόπουλα. Αποτέλεσμα των έντονων πιέσεων προς τη «Nando» ήταν να αποσυρθεί η διαφήμιση από τα τηλεοπτικά κανάλια της Ν. Αφρικής, στα οποία έχουν πρόσβαση μέσω συνδρομής εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Ζιμπάμπουε.

«Προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις πολιτικές αντιδράσεις στη Ζιμπάμπουε, συμπεριλαμβανομένων των απειλών κατά των γραφείων μας εκεί. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση ένα διαφημιστικό για την τηλεόραση να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων και των πελατών μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μελαγχολία του Mugabe»

Το διάρκειας ενός λεπτού διαφημιστικό ξεκινάει με τον πρόεδρο της Ζιμπάμπουε να βρίσκεται σε ένα μεγάλο άδειο τραπέζι. Μπροστά σε κάθε θέση υπάρχει και ένα καρτελάκι με το όνομα επιφανών πολιτικών προσωπικοτήτων, οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί «δικτάτορες» από χώρες της Δύσης. Το όνομα του Λίβυου Συνταγματάρχη Muammar Gaddafi αποτελεί την αφορμή για την έναρξη μιας ονειροπόλησης εκ μέρους του Robert Mugabe.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ισχυρός άνδρας της Ζιμπάμπουε θυμάται τις εποχές που έπαιζε αμέριμνος και χωρίς έννοιες με νεροπίστολα με τον Λίβυο Συνταγματάρχη (το χρυσό πυροβόλο όπλο που κρατάει ο ηθοποιός που υποδύεται τον Muammar Gaddafi παραπέμπει στο χρυσό όπλο, σήμα-κατατεθέν του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λιβύης).

Ακολουθούν οι ανέμελες στιγμές χαράς με τον ηγέτη της Κίνας, Mao che Tung, σε εκδήλωση καραόκε, για να συνεχίσει η ονειροπόληση με τις ημέρες χαλάρωσης με τον Saddam Hussein στην έρημο του Ιράκ.

Το μυαλό του Robert Mugabe φθάνει μέχρι τα παιχνίδια του με τον επικεφαλής του στρατού της Ουγκάντα, Idi Amin, όταν οι δυο τους έκαναν βόλτες πάνω σε ένα τεθωρακισμένο την περίοδο του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην αφρικανική χώρα.

Κι όλα αυτά υπό τους ήχους του τραγουδιού «Those Were The Days». Όπως είναι φυσικό η μελαγχολία τον κυριεύει και ένα δάκρυ μοιάζει να σχηματίζεται στα μάτια του. Τότε ο αφηγητής αναρωτιέται: «γιατί να γευματίζεις μόνος σου;», για να ολοκληρωθεί η διαφήμιση με το προτεινόμενο προς κατανάλωση γεύμα.
Το «επίμαχο» video κόστισε 370.000 δολάρια και εντασσόταν στη αντίστοιχη καμπάνια της εταιρείας εν όψει Χριστουγέννων.

Δείτε το video…

Ένας αμφιλεγόμενος πολιτικός

Σε βάρος του Rubert Mugabe εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICC) για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει επιβάλλει σειρά οικονομικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένων και της ταξιδιωτικής απαγόρευσης. Ωστόσο, το τελευταίο δεν τον εμπόδισε να μεταβεί στο Βατικανό τον περασμένο Απρίλιο προκειμένου να δώσει το παρών στην ειδική τελετή για την αγιοποίηση του Πάπα Ιωάννη Παύλου του B’.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιχειρήσει αρκετές φορές να υιοθετήσει ψήφισμα που να καταδικάζει τις ενέργειες του 87χρονου πολιτικού, ωστόσο η αρνητική στάση της Κίνας, η οποία έχει επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στη Ζιμπάμπουε, έχει εμποδίσει την οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση.

Αν και θεωρείται ο βασικός παράγοντας για την ανεξαρτησία της χώρας του, ο Robert Mugabe έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα για κατάφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Ιστορική» χαρακτηρίζεται η αντιπαλότητά του με τον πρωθυπουργό της χώρας και μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, Morgan Tsvangirai.

Πρόσφατα οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη διενέργεια εκλογών μέσα στο 2012 παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Διαβάστε επίσης:
Κι όμως έκαναν έκκληση για ειρήνη!, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2011, 05:29
«Το ΝΑΤΟ αποτελεί τρομοκρατική οργάνωση», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011, 04:15
Χρησιμοποίησε την τουαλέτα του προέδρου και…συνελήφθη, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 01:38
Δάνειο από την Κίνα για δημιουργία… πανεπιστημίου, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011, 03:03
Προσεχώς…Άγιος ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Απριλίου 2011, 01:57

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης