Στην Πορτογαλία θα διεξαχθεί ο 63ος Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, καθώς ο Salvador Sobral ήταν ο μεγάλος νικητής στο Κίεβο, με το τραγούδι «Amar Pelos Dois», συγκεντρώνοντας 758 βαθμούς (από κριτικές επιτροπές και televoting). Η Ελλάδα ήρθε 19η με 77 βαθμούς (48 από τις κριτικές επιτροπές και 29 από το televoting).

Οι ψήφοι που πήρε η Ελλάδα από τις κριτικές επιτροπές των χωρών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύπρος: 12
Μαυροβούνιο: 12
Αρμενία: 10
Βουλγαρία: 6
Αζερμπαϊτζάν: 5
Ισπανία: 2
Αλβανία: 1

Πώς ψήφισε η κριτική επιτροπή της Ελλάδας:

Κύπρος: 12 
 Αζερμπαϊτζάν: 10
Αρμενία: 8 
Μολδαβία: 7 
Ρουμανία: 6 
Πορτογαλία: 5 
Ιταλία: 4 
Λευκορωσία: 3 
Βουλγαρία:2
Ηνωμένο Βασίλειο: 1

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε την εμφάνιση του νικητή της βραδιάς



Ο μεγάλος νικητής της Eurovision

Η τελική βαθμολογία μετά την πρόσθεση των ψήφων από το televoting στα αποτελέσματα των κριτικών επιτροπών

Η βαθμολογία, όπως διαμορφώθηκε από τις ψήφους των κριτικών επιτροπών

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision διεξάγεται στον απόηχο των όσων δραματικών έχουν συμβεί με τον ηλεκτρονικό ιό Ransonware

Όπως και στον ημιτελικό, έτσι και στον μεγάλο τελικό, Ελλάδα και Κύπρος, με την Demy και τον Χόβικ αντίστοιχα, συγκέντρωσαν άκρως κολακευτικά σχόλια με τις εμφανίσεις τους. Η Ελλάδα εμφανίστηκε 15η και η Κύπρος 19η. Τη χορογραφία του τραγουδιού της Demy ανέλαβε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο οποίος είχε βάλει την υπογραφή του και στην αποστολή της Έλενας Παπαρίζου το 2005. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα είχε κατακτήσει την πρώτη θέση.

Στον τελικό συμμετείχαν συνολικά 26 χώρες. Οι 20 προκρίθηκαν μέσω των δύο ημιτελικών και πλαισιώνουν τις λεγόμενες Big 5 (Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία), καθώς και τη διοργανώτρια Ουκρανία.

Ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision διεξήχθη κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και στον απόηχο των όσων δραματικών έχουν συμβεί με τον ηλεκτρονικό ιό Ransonware, ο οποίος έχει χτυπήσει δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Αναλυτικά, η σειρά εμφάνισης των 26 χωρών στον τελικό:

H  εμφάνιση της Demy στον τελικό

H εμφάνιση του Hovig στον τελικό…

Στα αξιοσημείωτα της βραδιάς η guest εμφάνιση της Ruslana με το τραγούδι «It’s Magical». Η Ουκρανή τραγουδίστρια είχε νικήσει στον διαγωνισμό του 2004 (στον οποίο ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it» είχε έρθει τρίτος). Θεωρείται το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της Ουκρανίας και βρίσκεται στη λίστα του Forbes με τις γυναίκες που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα. Το 2004 είχε μαγέψει την Ευρώπη με το τραγούδι «Wild Dances».

Μία πρωτιά και τρεις τρίτες θέσεις

Η Ελλάδα έλαβε πρώτη φορά μέρος στον διαγωνισμό της Eurovision το 1974. Απουσίασε τις χρονιές 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000. Το 2005 το τραγούδι «My Number One» της Έλενας Παπαρίζου ήρθε πρώτο.

Το 2001 οι Antique κέρδισαν τις εντυπώσεις με το «Die for you», κατακτώντας την 3η θέση. Τρίτος ήρθε το 2004 ο Σάκης Ρουβάς με το «Shake it», ενώ τρίτη κατετάγη και η Καλομοίρα, το 2008, με το τραγούδι «My Secret Combination».

Η εμφάνιση των Antique
 

Η εμφάνιση του Σάκη

Η εμφάνιση της Καλομοίρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης