Χαμηλότερος των προσδοκιών καταγράφεται ο τζίρος της χριστουγεννιάτικης αγοράς στον Νομό Θεσσαλονίκης και το βασικό συμπέρασμα από την κίνηση των εμπορικών καταστημάτων είναι η περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, «που αποτέλεσε μια άθλια χρονιά», όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης.

«Η κίνηση καταγράφεται μεν αυξημένη, αλλά δυστυχώς οι αγορές του καταναλωτικού κοινού δεν ξεπερνούν τα 30 ευρώ, έναντι 100 ευρώ πέρυσι, οδηγώντας έτσι τον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων σε ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα» διευκρίνισε ο κ. Φιλιππίδης. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ασφαλή στοιχεία αναφορικά με την πορεία της αγοράς την περίοδο των εορτών θα δοθούν στις 31 Δεκεμβρίου, οπότε και γίνεται -παραδοσιακά- η σχετική έρευνα από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές, ο κ. Φιλιππίδης εκτίμησε ότι «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, πέραν αυτών που παραδοσιακά λειτουργούν από το 1996, είχε σαν αποτέλεσμα να τις βυθίσει όλες».

Υπενθυμίζεται ότι η πτώση ρεκόρ στη χριστουγεννιάτικη ζήτηση σημειώθηκε το 2012, με το ιστορικό χαμηλό του -30%, ενώ το 2013 η μείωση στο λιανικό εμπόριο είχε υπερβεί το -10%, σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης