Αρνί ή κατσίκι; Ιδού το δίλημμα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 14:51
Αρνί ή κατσίκι; Ιδού το δίλημμα

Το δίλημμα των ημερών για κάθε ελληνική οικογένεια δεν είναι άλλο από το αν θα σουβλίσει αρνί ή κατσίκι για το Κυριακάτικο τραπέζι. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση σε αυτό το ζήτημα αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρουσιάσουμε τα υπέρ και τα κατά καθεμίας εκ των δύο επιλογών και εσείς να πάρετε την τελική απόφαση.

Τα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες ενώ τα 100γρ. κατσικιού έχουν μόλις 110 θερμίδες επομένως το δεύτερο είναι πιο διαιτητικό.

Το αρνί δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα χάρη στο υψηλό του περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο ενώ είναι και άριστη πηγή της βιταμίνης Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Επιπλέον περιέχει μεγάλες ποσότητες των μετάλλων σιδήρου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, ο σίδηρος του είναι σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Ωστόσο  είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Από την άλλη το κατσίκι είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10 -η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL "κακή" χοληστερόλη- προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή,  περιέχει L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια όπου μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση) ενώ τέλος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στη ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2012, 14:51