Εξάρθρωση δικτύου διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων στη Βόρειο Ελλάδα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2016, 13:25
Εξάρθρωση δικτύου διακίνησης νοθευμένων ελαιόλαδων στη Βόρειο Ελλάδα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου, προχώρησε σε συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία στην εξάρθρωση συγκεκριμένου δικτύου διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων στη Βόρειο Ελλάδα.

Όπως διαπιστώθηκε, γινόταν εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισηµαίνονταν ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα ή ως ελαιόλαδα, ήταν στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης. Ως παρασκευαστής φέρονταν ανύπαρκτο/α φυσικό/ά πρόσωπο/α, κάνοντας χρήση ανύπαρκτου/πλαστού κωδικού τυποποιητικής μονάδας ελαιολάδου (κωδικός EL), ενώ η επισήμανση των προϊόντων παρέπεμπε σε τοπωνύμια γνωστά για την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εμπορική επιχείρηση «ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ» με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και ΑΦΜ 041316453/Δ.Ο.Υ. Αμπελοκήπων, η οποία διακινούσε σε καταστήματα λιανικής στη Βόρειο Ελλάδα -ξεπερνούσαν τα 100- νοθευμένα με σπορέλαια και χρωστικές ελαιόλαδα, που αφορούσαν στις εμπορικές επωνυμίες:

  • «ΑΤΛΑΝΤΙΣ», σε συσκευασίες των 5 λίτρων και 1 λίτρου,
  • «ΠΙΘΑΡΙ» και «ΑΡΚΑΔΙ», σε συσκευασίες των 5 λίτρων.


Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τα νοθευμένα ελαιόλαδα που κατά καιρούς εντοπίζονται από τον Ε.Φ.Ε.Τ, επισκεπτόμενοι τον ιστότοπό του, στη σελίδα:

http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/authorities_control/oliveoil

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016, 04:32