Ενημέρωση για τα «σαρακοστιανά» από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 10:36
Ενημέρωση για τα «σαρακοστιανά» από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής
Εν όψει της εορταστικής περιόδου της Καθαράς Δευτέρας και της Σαρακοστής, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για κάποια ζητήματα που αφορούν στην πώληση και την υγιεινή προϊόντων ζωικής προέλευσης που αυτή την περίοδο καταναλώνονται ευρέως.

Ζώντα δίθυρα μαλάκια (Μύδια, στρείδια, χτένια, κυδώνια, γυαλιστερές, φούσκες κ.λ.π.)

Όλα τα ζώντα δίθυρα μαλάκια (εκτός από τις φούσκες και κάποιες πίνες) διατίθενται προς πώληση με το κέλυφος και πρέπει κατά τη στιγμή της πώλησης αλλά και της κατανάλωσης να είναι ζωντανά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΖΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ:

. Το κέλυφος πρέπει να είναι κλειστό ή ελάχιστα ανοικτό. Εφ' όσον είναι ανοικτό, πρέπει με εφαρμογή ελάχιστης πίεσης να κλείνει.

. Η οσμή πρέπει να είναι φυσιολογική («οσμή θάλασσας») και το χρώμα του βρώσιμου περιεχομένου ζωηρό και γυαλιστερό.

Στις προθήκες ή στις συσκευασίες πώλησης, θα πρέπει να επιτίθεται ευκρινώς καρτελάκι με το σήμα αναγνώρισης και το σήμα καταλληλότητας της εγκατάστασης συσκευασίας (ο κωδικός αριθμός έχει τη μορφή (..)ΚΑ(..).

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (Χταπόδια, καλαμάρια, μοσχιοί, θράψαλλα).

Τα κεφαλόποδα διατίθενται προς πώληση νωπά ή κατεψυγμένα.

Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν φυσιολογική οσμή και χρώμα, ενώ στις προθήκες πρέπει να αναγράφεται η περιοχή αλίευσης FAO.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΧΤΑΠΟΔΙΟΥ - ΜΟΣΧΙΟΥ: Το χταπόδι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το μοσχοχτάποδο (μοσχιό). Το χταπόδι φέρει σε κάθε πλοκάμι δύο σειρές βεντούζες, ενώ το μοσχοχτάποδο μόνο μία.

ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΟΥ - ΘΡΑΨΑΛΟΥ: Το καλαμάρι έχει μεγαλύτερη εμπορική αξία από το θράψαλο. Στο καλαμάρι, τα πλευρικά τριγωνικά πτερύγια είναι μεγαλύτερα και καλύπτουν τα 2/3 του μήκους του σώματος, ενώ στο θράψαλο, καλύπτουν μόνο το 1/3 του μήκους.

ΚΑΡΚΙΝΟΕΙΔΗ (Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί)

Πωλούνται νωπά και κατεψυγμένα. Τα νωπά πρέπει να έχουν φυσιολογική οσμή και χροιά.

Στην περιοχή μας τα προϊόντα αυτά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι κατεψυγμένα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Όλα τα συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να φέρουν σήμα αναγνώρισης με τον κωδικό αριθμό της εγκατάστασης συσκευασίας.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει μετά την απόψυξη να καταναλώνονται άμεσα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επανακαταψύχονται.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010, 10:42