Το «πράσινο φως» για την είσοδο των ζυθοποιιών στην παραγωγή μη αλκοολούχων ποτών και εμφιαλωμένου νερού δίνει το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω της κατάργησης της σχετικής απαγόρευσης που μετρούσε … 90 χρόνια «ζωής»!

Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΝ για την επιχειρηματικότητα και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και έρχεται να άρει διάταγμα του …1922 το οποίο απαγόρευε στα ζυθοποιία να παράγουν οποιοδήποτε άλλο ποτό πέρα από μπίρα, δηλαδή αναψυκτικά, χυμούς, τσάι ή/και εμφιαλωμένο νερό. Φυσικά, κάτι αντίστοιχο έχει πάψει να ισχύει εδώ και πολύ καιρό στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ στην ελληνική αγορά οι επιχειρήσεις έχουν διατυπώσει από διετίας τουλάχιστον το σχετικό αίτημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα διάταξη επιτρέπει υπό προϋποθέσεις τη χρησιμοποίηση κοινής γραμμής για την εμφιάλωση προϊόντων . Συγκεκριμένα, όταν αυτά βρίσκονται στην τελική τους μορφή ή με την προϋπόθεση η χρήση της κοινής γραμμής παραγωγής να γίνεται σε διαφορετικό χρόνο.

Όπως γίνεται κατανοητό, η τροποποίηση αυτή-εφόσον τελικά ψηφισθεί το νομοσχέδιο που είναι και το πιο πιθανό- δημιουργεί νέα δεδομένα για την εγχώρια αγορά μη αλκοολούχων ποτών καθώς ανοίγει παράθυρο για την είσοδο σε αυτήν εταιρειών-κολοσσών αλλά και μικρότερων που έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν εύκολα τη σχετική τεχνογνωσία, ενώ διαθέτουν και σημαντικές εγκαταστάσεις. Άλλωστε, οι πιέσεις των τελευταίων δύο χρόνων προς το υπουργείο Ανάπτυξης δεν πρέπει να θεωρηθούν τυχαίες.
Όπως φαίνεται, ο κλάδος των μη αλκοολούχων ποτών θα αποκτήσει σύντομα νέους και καθόλα υπολογίσιμους «παίκτες»…

Πηγή:agronews
Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης