Ξεκίνησαν, εδώ και μία εβδομάδα, και αναμένεται να ενταθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη, οι έλεγχοι στην αγορά κρεάτων, παράλληλα με τους ελέγχους που, ούτως ή άλλως, εντείνονται πάντα πριν από την εορταστική περίοδο.

Οι υπηρεσίες του Δημοσίου έχουν κινητοποιηθεί, και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, ο ΕΦΕΤ και οι αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί κάτι μεμπτό, που όμως δεν αποκλείεται να καταγραφεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, λόγω και της αυξημένης ζήτησης.

Πέρυσι, στην αγορά του νομού Καβάλας εντοπίστηκαν περίπου 1.300 κιλά κρεάτων άγνωστης ταυτότητας, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.

Οι εκτιμήσεις για φέτος, όμως, κάνουν λόγο για περιορισμό του φαινομένου, εξαιτίας των προστίμων που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν και των συνεχόμενων ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, έχει ετοιμαστεί ένα σχέδιο ελέγχου στο κρέας, που αναμένεται να επικεντρωθεί στο πρόβειο και το κατσικίσιο.

Σχέδιο ελέγχου για το κρέας

Αναλυτικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

α) Έλεγχο εισαγωγών σφαγίων, όπου στόχος είναι η πιστοποίηση της καταλληλότητας των εισαγόμενων προϊόντων. Περιλαμβάνει ελέγχους στους συνοριακούς σταθμούς, θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση των φορτίων, καθολικός έλεγχος παρτίδων σε ότι αφορά την ταυτοποίηση και επιβεβαίωση άφιξης στον προορισμό με επιτόπιο έλεγχο. Επίσης, θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων.

β) Έλεγχο σφαγίων ενδοκοινοτικού εμπορίου, με στόχο την πιστοποίηση της ποιότητας των διακινούμενων προϊόντων και την αποφυγή παραποίησης της προέλευσης – καταγωγής τους. Θα υπάρχει έλεγχος σήμανσης καταλληλότητας με επιτόπιο έλεγχο στις ψυκτικές εγκαταστάσεις εμπόρων, καθώς και διασταύρωση στοιχείων εμπορικών συνοδευτικών εγγράφων, στοιχείων αποθήκης και παραλαβών, ενώ θα υπάρχει έλεγχος συνοδευτικών εγγράφων φορτίων.

γ) Έλεγχο ζώντων ζώων ενδοκοινοτικού εμπορίου. Στόχος είναι η αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» προϊόντων που προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε.

δ) Έλεγχο στα σφαγεία με στόχο την αποτροπή παραποίησης της προέλευσης – καταγωγής του σφαγίου.

ε) Έλεγχο στις αγορές χονδρικής πώλησης, με στόχο την αποτροπή παραποίησης της προέλευσης – καταγωγής προϊόντων.

στ) Έλεγχο στη λιανική πώληση, με στόχο αποτροπή παραποίησης της προέλευσης – καταγωγής των προϊόντων στα σημεία τελικής διάθεσης στον καταναλωτή.

Πηγή: Εβδόμη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης