Από έρευνα, που πραγματοποίησε στις χώρες της Ευρωζώνης το ΕΛΚΕΚΑ, προκύπτει ότι η Ελλάδα έχει από τους μεγαλύτερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Είναι η 4η κατά σειρά με τον μεγαλύτερο συντελεστή 9%, μετά την Φιλανδία και Σουηδία, που έχουν 12% και την Αυστρία που έχει 10%. Ακολουθούν: Γερμανία και Ισπανία με 7%, Βέλγιο και Ολλανδία με 6%, Γαλλία με 5,5 %, Πορτογαλία με 5%, Ιταλία με 4%, Αγγλία και Ιρλανδία 0%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΕΛΚΕΚΑ είναι μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών (ΠΟΜΕΚ), όπως και η αντίστοιχη Ένωση της Καβάλας, και η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα η Ομοσπονδία να επισημαίνει ότι η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα οδηγήσει την αγορά σε αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών, ενώ ακόμη και οι πληροφορίες για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ συνδαυλίζει αυξήσεις.

«Κάθε έμμεσος φόρος επιβαρύνει κυρίως τα μεσαία και μικρά εισοδήματα, με την ακρίβεια ήδη να έχει καταστήσει προβληματική την επιβίωση των φτωχών στρωμάτων του λαού και το φαινόμενο της φτώχειας να αφορά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που δημοσιοποίησε η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας.

«Είναι αδιανόητο σε κάθε δημοσιονομικό πρόβλημα, κάθε φορά που το κράτος θέλει αύξηση των δημοσίων εσόδων να προσφεύγει στην εύκολη “λύση” των έμμεσων φόρων, «Καταναλωτή σώσε μας!», τη στιγμή που ακούμε, επί δεκαετίες τώρα, από όλους τους πολιτικούς όλων των αποχρώσεων να ομνύουν ότι θα πατάξουν την φοροδιαφυγή ως μέσον εξεύρεσης πόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως στόχος της φορολογίας είναι να αμβλύνει της κοινωνικές ανισότητες. Η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί τη φορολόγηση του παραγόμενου πλούτου και όχι της κατανάλωσης».

Πηγή: Εβδόμη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης